вівторок, 30 січня 2018 р.

Наказ про облікову політику

ДОДАТОК
Наказ про затвердження змін до Положення про облікову політику[*]

ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ
Код ЄДРПОУ 01234567
НАКАЗ
17.01.2018                                                            м. Прилуки                                                                 № 07

Про внесення змін до Положення
про облікову політику

На виконання Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV, Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою КМУ від 26.01.2011 № 59, Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 125 «Зміни облікових оцінок та виправлення помилок», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629, та наказу Мінфіну «Про затвердження деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі» від 29.12.2015 № 1219,


НАКАЗУЮ:

1. Внести зміни до Положення про облікову політику, затвердженого наказом Центральної районної лікарні від 11 лютого 2015 року № 11 (у редакції наказу Центральної районної лікарні від 11.02.2017 № 17), що додаються.
2. Бухгалтерській службі прийняти цей наказ до неухильного виконання та до 17 лютого 2018 року привести у відповідність Порядок організації бухгалтерського обліку і посадові інструкції працівників.
3. Завідуючій загальним сектором (Світловій С. С.) до 19.01.2018 ознайомити всіх працівників бухгалтерської служби з цим наказом під підпис.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його підписання.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Головний лікар                                                       Петров                                                     П. П. Петров

Візи та відмітки про ознайомлення з наказом

                                                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                                 Наказ Центральної районної лікарні
                                                                                                 17 січня 2018 р. № 07




Зміни
до Положення про облікову політику, затвердженого наказом
Центральної районної лікарні від 11 лютого 2015 року № 11
(у редакції наказу Центральної районної лікарні від 11.02.2017 № 17)

1. У пункті 5:
1.1. У підпункті 5.1:
Підпункт «г» викласти у такій редакції:
«г) інші доходи від обмінних операцій, зокрема:
·         надходження від реалізації майна (крім нерухомого);
·         надходження, які за Довідкою про надходження у натуральній формі відображені на рахунках установи в органі Казначейства, за оприбуткування основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, виробничих запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів та інших нефінансових активів, які:
¾    виявлені в результаті інвентаризації;
¾    отримані внаслідок демонтажу;
¾    отримані в результаті списання майна.
¾    надходження від зміни вартості активів та відновлення їх корисності;
¾    курсові різниці.».
У останньому абзаці слова «зобов’язань, що не підлягають погашенню» виключити.

1.2. У підпункті 5.2 в останньому абзаці слова «списання дебіторської заборгованості» виключити.

2. Пункт 6 доповнити новим реченням у такій редакції:
«І становить ця величина 5% від суми фінансового результату, наведеного в Балансі ф. № 1-дс, за той звітний період, за який виправляється помилка.».

3. У пункті 8:
3.1. Підпункт 8.1 доповнити новим реченням у такій редакції:
«Виключенням є виробничі запаси, малоцінні та швидкозношувані предмети й інші нефінансові активи, які:
·         виявлені в результаті інвентаризації;
·         отримані внаслідок демонтажу;
·         отримані в результаті списання майна.
Такі запаси відображати в бухгалтерському обліку і звітності на дату балансу у разі їх призначення для:
·         ремонту та інших потреб установи — за ціною можливого використання;
·         продажу — за чистою вартістю їх реалізації.».

3.2. Підпункт 8.3 доповнити новим реченням у такій редакції:
«Виключенням є транспортно-заготівельні витрати, пов’язані з придбанням, отриманням (крім внутрішньовідомчої передачі) медикаментів та перев’язувальних засобів. Облік таких витрат вести на окремому відкритому до субрахунку 1512 «Медикаменти та перев’язувальні засоби» аналітичному рахунку «Транспортно-заготівельні витрати, пов’язані з придбанням медикаментів та перев’язувальних засобів».
Розподіляти ці транспортно-заготівельні витрати щомісяця так, щоб на аналітичному рахунку з їх обліку був залишок. Зокрема, суми транспортно-заготівельних витрат пропорційно відносити на вартість запасів, що вибули, тобто використані, реалізовані, безоплатно передані тощо за прикладом, наведеним у додатку 5 до цього Положення про облікову політику.».

4. Пункт 9 викласти у такій редакції:
«9. Об’єкти основних засобів, нематеріальних активів, інвестиційної нерухомості та біологічних активів.
9.1. Складники придбаної комп’ютерної техніки визнавати окремими активами у складі об’єктів обліку:
·         основних засобів — системний блок;
·         малоцінних необоротних матеріальних активів — монітор та клавіатуру провідну;
·         запасів групи «малоцінні швидкозношувані предмети» — маніпулятор «мишку»;
·         матеріальних витрат за обмінними операціями того звітного періоду, у якому придбали операційну систему, — вартість придбання цієї операційної системи (п. 11, 17 ро. ІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку нематеріальних активів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 11; далі — Наказ № 11).

9.2. Втрати від зменшення та вигоди від відновлення корисності об’єктів основних засобів і нематеріальних активів та їх переоцінку визначати один раз на рік під час проведення їх інвентаризації.
Втрати від зменшення та вигоди від відновлення корисності об’єктів інвестиційної нерухомості визначати один раз на рік під час проведення їх інвентаризації.

9.3. Переоцінку вартості об’єктів житлового фонду проводити комісії, створеній наказом керівника установи, за індексами балансової вартості об’єктів житлового фонду, оприлюдненими Мінрегіоном станом на 01 січня кожного року та відповідно до:
·         Методики визначення балансової вартості об’єктів житлового фонду, затвердженої постановою КМУ «Про проведення індексації балансової вартості об’єктів житлового фонду» від 09.03.1995 № 163.
Рішення про її проведення не потребує погодження органу, уповноваженого управляти об’єктами державної (комунальної) власності, попри те, що до цього зобов’язує абзац четвертий пункту 3 розділу III НП(с)БОДС 121.

9.4. Амортизацію вартості об’єктів основних засобів, нематеріальних активів, інвестиційної нерухомості та біологічних активів нараховувати на річну дату балансу не пізніше 31 грудня звітного року, виходячи зі строків корисного використання основних засобів, визначених у додатку 1 до Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору, затверджених Наказом № 11 (далі — Методрекомендації з облікової політики), та очікуваної експлуатації нематеріальних активів, визначених у додатку 2 до Методрекомендацій з облікової політики.
Амортизацію вартості об’єктів основних засобів та нематеріальних активів, переданих в операційну оренду, нараховувати у такому ж порядку.

9.5. Основними критеріями щодо розмежування об’єктів основних засобів, які відносяться до інвестиційної нерухомості за наявності ознак операційної нерухомості є:
а) зміна характеру використання нерухомості, що засвідчується:
·         підготовкою частини операційної нерухомості для використання як інвестиційної нерухомості, що полягає у виділенні з об’єкта основних засобів його частини, яку Центральна районна лікарня утримуватиме з метою отримання орендної плати;
·         припиненням її використання як операційної нерухомості;
·         наданням її в операційну оренду іншій стороні, що забезпечить ймовірність отримання Центральною районною лікарнею в майбутньому від її використання економічної вигоди або потенціалу корисності;
·         переведенням до інвестиційної нерухомості частини об’єкта основних засобів, виділеної із операційної нерухомості, і її облік як окремого інвентарного об’єкта на окремому аналітичному рахунку, відкритому до субрахунку 1010 «Інвестиційна нерухомість»;
б) можливість визначення первісної вартості інвестиційної нерухомості;
в) можливість відчуження окремо (або окремого надання у фінансову оренду згідно з договором) частини об’єкта основних засобів, виділеної із операційної нерухомості та переведеної до інвестиційної нерухомості.
Якщо частини об’єкта основних засобів не можуть бути відчужені окремо (або окремо надані у фінансову оренду згідно з договором), то цей об’єкт основних засобів за умови його використання переважно з метою отримання орендної плати та/або для збільшення власного капіталу визнавати інвестиційною нерухомістю.»

5. Доповнити Положення про облікову політику новим пунктом у такій редакції:

«12. Облік грошових документів, у т. ч. знаків поштової оплати як еквівалентів грошових коштів, вести у порядку, визначеному для грошових коштів. Для цього обліку застосовувати прибуткові та видаткові касові ордери і окремі аркуші в облікових регістрах, призначених для обліку грошових коштів, що є додатками до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України 29.12.2017 № 148.
На прибуткових та видаткових касових ордерах з оформлення операцій з грошовими документами, у т. ч. зі знаками поштової оплати, для їх ідентифікації, робити напис або проставляти штамп «грошові документи».».

6. У додатку 1 до Положення про облікову політику:

6.1. Назву додатку 1 до Положення про облікову політику викласти у такій редакції:
«Перелік національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі та методичних рекомендацій, інших нормативних актів і роз’яснень, відповідно до яких ведеться бухгалтерський облік та складається фінансова звітність».

6.2. Перелік національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі та методичних рекомендацій, інших нормативних актів і роз’яснень, відповідно до яких ведеться бухгалтерський облік та складається фінансова звітність, доповнити новими пунктами у такій редакції:

«23. Порядок складання типових форм меморіальних ордерів та інших облікових регістрів суб’єктів державного сектору, затверджений наказом Мінфіну від 08.09.2017 № 755.
24. Методичні рекомендації з перевірки порівнянності показників фінансової звітності суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2017 № 1170.

7. У Робочому плані рахунків бухгалтерського обліку розпорядників бюджетних коштів, що є додатком 2 до Положення про облікову політику:
7.1. Субрахунок 711 «Доходи від реалізації продукції (робіт, послуг) розпорядників бюджетних коштів» доповнити новим субрахунком 7112 «Дохід від оприбуткування активів, раніше не врахованих в балансі».
7.2. Субрахунок 751 «Доходи за необмінними операціями розпорядників бюджетних коштів» доповнити новим субрахунком 7512 «Трансферти».

8. Доповнити Положення про облікову політику додатком 5, що додається.
9. Додаток 4 до Положення про облікову політику доповнити новими рядками у такій редакції:
«
Зміст господарської операції
Кореспонденція субрахунків
Підстава
Д-т
К-т
Перераховано на картковий рахунок установи з реєстраційного рахунку за КЕКВ 2250 — аванс на відрядження
2116 «Дебіторська заборгованість за розрахунками з підзвітними особами»
2313 «Реєстраційні рахунки»
Повернуто з карткового рахунку установи на реєстраційний рахунок залишок не використаних коштів (КЕКВ 2250)
2313 «Реєстраційні рахунки»
2116 «Дебіторська заборгованість за розрахунками з підзвітними особами»
                                                                                                                                                            »



                                                                                                                         Додаток 5
                                                                                                                         до Положення про
                                                                                                                         облікову політику

Приклад щомісячного розподілу суми транспортно-заготівельних витрат за умови, що на кінець місяця на аналітичному рахунку їх обліку буде залишок

На початок грудня у медичному закладі на субрахунку 1512 «Медикаменти та перев’язувальні засоби» обліковувався залишок:
         медикаментів та перев’язувальних засобів на суму 192 750,00 грн;
         транспортно-заготівельних витрат — 23 060,00 грн з їх доставки.
Протягом звітного періоду медичний заклад:
         придбав медикаменти та перев’язувальні засоби на 215 750,00 грн;
         відобразив на окремому аналітичному рахунку транспортно-заготівельні витрати з їх придбання на суму 13 465,00 грн.
Протягом грудня місяця на лікування хворих заклад використав медикаменти та перев’язувальні засоби на суму 323 445,00 грн.
Потрібно пропорційно віднести на вартість медикаментів та перев’язувальних засобів, що вибули, суму транспортно-заготівельних витрат.

Щоб розрахувати суму транспортно-заготівельних витрат, яка розподіляється між сумою медикаментів та перев’язувальних засобів, що вибули за звітний місяць, середній відсоток транспортно-заготівельних витрат слід помножити на вартість медикаментів та перев’язувальних засобів, що вибули.

Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат = (сума залишку транспортно-заготівельних витрат на початок звітного місяця + вартість транспортно-заготівельних витрат за звітний місяць) ÷ (сума залишку медикаментів та перев’язувальних засобів на початок місяця + вартість медикаментів та перев’язувальних засобів, що надійшли за звітний місяць) ×100%.

Спочатку потрібно визначити середній відсоток транспортно-заготівельних витрат. У нашому прикладі цей відсоток становить:
(23 060,00 грн + 13 465,00 грн) ÷ (192 750,00 грн + 215 750,00 грн) × 100% = 36 525,00 грн ÷ 408 500,00 грн × 100%) = 8,94%

Далі слід пропорційно віднести на вартість медикаментів та перев’язувальних засобів, що вибули, суму транспортно-заготівельних витрат.

У нашому прикладі сума транспортно-заготівельних витрат:
         яку потрібно пропорційно віднести на відповідні субрахунки вибуття медикаментів та перев’язувальних засобів, становить 28 915,98 грн (323 445,00 грн × 8,94% ÷ 100%);
         яка обліковуватиметься на окремому аналітичному рахунку на кінець грудня місяця, становитиме 7609,09 грн (36 525,00 грн − 28 915,98 грн).




[*] У разі підпорядкування установи розпоряднику бюджетних коштів вищого рівня наказ «Про затвердження змін до Положення про облікову політику» потрібно з ним погодити. Тоді на першому аркуші документа проставляють відмітку «ПОГОДЖЕНО: підпис керівника розпорядника бюджетних коштів вищого рівня, його прізвище, ініціали та дата погодження» (прим. ред.).

Немає коментарів:

Дописати коментар