середу, 12 серпня 2015 р.

Податкова звітність: відображаємо залишки від’ємного значення у накладних та виправляємо помилки


Податкова звітність: відображаємо залишки від’ємного значення у накладних та виправляємо помилки
Порядок відображення в деклараціях за липень 2015 року залишків від’ємного значення, яке обліковується у платників податку станом на 01.07.2015
Значення суми податку (позитивне або від’ємне), на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, та значення усіх її складових, дорівнюють нулю, крім значень її складових загальної суми податку за отриманими платником податковими накладними; загальної суми податку за виданими платником податковими накладними, розрахунками коригування та загальної суми податку, сплаченого платником при ввезенні товарів на митну територію України, що були сформовані починаючи з 1 липня 2015 року. 
Таке значення до 31 липня 2015 року автоматично збільшується контролюючим органом для платників податків, що застосовують звітний (податковий) період місяць, без проведення перевірок, на суму від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, та суму непогашеного від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, що зазначено в податковій звітності з податку на додану вартість, у якій відображаються розрахунки з бюджетом та/або відображаються операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування, за червень 2015 року. На таку суму платником податку збільшується розмір суми податкового кредиту за звітний (податковий) період (липень 2015 року).
При цьому перенесення до декларацій за липень 2015 року залишків від’ємного значення, яке обліковується у платників податку станом на 01.07.2015, здійснюється окремо: 
  • по деклараціях, за якими здійснюються розрахунки з бюджетом (форма декларації 0110); 
  • по деклараціях сільськогосподарського підприємства, що обрав спеціальний режим відповідно до ст. 209 ПКУ (форма декларацій 0121-0123); 
  • по деклараціях сільськогосподарського підприємства, яке не зареєструвалося суб’єктом спеціального режиму оподаткування (форма декларації 0130).
Порядок виправлення помилок у податковій звітності з ПДВ, допущених у звітних періодах до 01.02.2015, починаючи з липня 2015 року
Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. 
При виявленні, починаючи з липня 2015 року, помилок, допущених у звітних періодах до 01.02.2015, в результаті виправлення яких збільшується чи зменшується залишок від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, сума збільшення/зменшення такого залишку зі знаком «+» або «–» відповідно довідково відображається в графі 11 таблиці 1 додатка 2 до декларації за той звітний період, у якому подано уточнюючий розрахунок у зв’язку з виправленням такої помилки. Показники таблиці 1 додатка 2 до декларації не переносяться до розділу ІV. 
Помилки, які були допущені у звітних періодах після 01.02.2015, виправляються шляхом внесення змін до відповідних показників розділу ІІІ уточнюючого розрахунку за відповідний звітний період.

Немає коментарів:

Дописати коментар