середу, 8 жовтня 2014 р.

Новини законодавства

Шановний колего!

Експерти газети "Все про бухгалтерський облік" підготували для Вас огляд новин українського законодавства

Оприлюднено проект порядку електронного адміністрування ПДВ
З нового року діятиме електронна система адміністрування ПДВ. У зв'язку  з цим урядовці розробили проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» та оприлюднили його на власному веб-сайті.
В умовах системи електронного адміністрування ПДВ свіжоспечений документ визначає:
а) порядок відкриття/закриття ПДВ-рахунків  для платників податку;
б) особливості складання податкових накладних та розрахунків коригування;
в) механізм проведення розрахунків з бюджетом;
г) порядок здійснення автоматичного бюджетного відшкодування. 
Зауваження та пропозиції до проекту закону податківці приймають упродовж одного місяця з дати його оприлюднення:  
— на поштову адресу розробника – 04655, МПС, м. Київ – 53, Львівська площа, 8, Державна фіскальна служба України, Департамент методологічної роботи з питань оподаткування; 
— на електронну адресу – dpspdv@ukr.net.
За інформацією офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України http://sfs.gov.ua

Індекс інфляції у вересні
Держстат України повідомив, що індекс інфляції у вересні 2014 р., порівняно з попереднім місяцем, становить 102,9% (у серпні величина індексу була 100,8%).
Від початку року індекс споживчих цін становить 116,2%.
За повідомленням офіційного веб-сайта Держстату http://ukrstat.gov.ua

Звітувати про військовий збір будемо за оновленою ф. № 1ДФ
Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за ІІІ квартал 2014 року Мінфін пропонує подавати в оновленому вигляді. Проект відповідного наказу, яким його буде затверджено, розміщено на сайті ДФС України.
У новій ф. № 1ДФ пропонується додати другий розділ, у якому фіксуватимемо суми процентів, нарахованих фізособам, та утриманого з них податку на доходи, а також суми доходів, з яких утримують військовий збір, та, відповідно, суми утриманого та перерахованого військового збору. Усі ці суми відображатимемо без персоніфікації.
З огляду на сказане, радимо своїм передплатникам не поспішати із поданням звіту за ф. № 1ДФ за ІІІ квартал (до речі, зробити це потрібно не пізніше 10.11.14 р.), адже після затвердження названого проекту доведеться відзвітувати про нарахування та сплату військового збору.

Нове рішення податківців: як середній заробіток мобілізованих показати у звіті з ЄСВ
Податківці відкликали спільний із ПФУ лист від 22.07.2014 р. № 127/7/99-99-17-03-01-17; 19426/05-10, у якому роз'ясняли нюанси відображення середньої заробітної плати мобілізованих працівників у звіті по ЕСВ.
Свое рішення вони аргументують тим, що в бюджеті не передбачені компенсаційні виплати в рамках середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації. Крім того, порядку відшкодування з бюджету таких виплат на сьогодні немає.
У зв'язку із цим страхувальник при нарахуванні таким працівникам середнього заробітку відбображає його у Звіті по ЕСВ на загальних підставах.
При цьому податківці підкреслюють: за донарахування єдиного внеску мобілізованим працівникам за попередній період штрафні санкції до роботодавця не застосовують. Але тільки якщо у працівника є:
— військовий квиток (копія);
— довідка про призов, видана військовим комісаріатом або військовою частиною (копія). 
Коментар редакції  в газеті «Все про бухгалтерський облік» № 93 за 2014 р.

Вимушені переселенці щомісяця отримуватимуть грошову допомогу
У Кабміні України постановили: особам, які переміщуються з Криму та районів АТО, а також стоять на обліку в структурних підрозділах органів соцзахисту населення надаватимуть щомісячну адресну допомогу, для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Виплати проводять з дня звернення за її призначенням до зняття з обліку (але не більше 6 місяців).
Грошову допомогу призначають на сім’ю та виплачують одному з її членів у таких розмірах:
— 884 грн — непрацездатним особам (пенсіонери, інваліди, діти);
— 442 грн — працездатним.
При цьому загальна сума допомоги на сім’ю не може перевищувати 2400 грн. А її розмір не враховують при обчисленні сукупного доходу сім’ї для усіх видів соцдопомоги.
Щоб отримати таку грошову допомогу, представник сім’ї має звернутися до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування) з відповідною заявою та пред’явити:
— паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;
— довідки усіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, що переміщуються та їх письмову згоду на надання допомоги.
Грошову допомогу не призначають коли:
— член сім’ї має житло за межами Криму та районами АТО;
— у сім’ї є 2 або більше транспортні засоби, що підлягають держреєстрації та обліку в Державтоінспекції (крім тих, що одержані чи придбані на пільгових умовах через уповноважені органи, а також вітчизняного виробництва які використовують більше 10 років від дати випуску та інші транспортні засоби зі строком експлуатації більше 15 років від дати випуску);
— будь-хто з сім’ї має депозит на суму понад 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (наразі — 12180 грн).
Якщо працездатні особи з таких сімей не влаштувалися на роботу протягом 2 місяців з дня призначення допомоги, то для них на наступні 2 місяці розмір допомоги зменшують на 50%, в подальшому — перестають виплачувати.

Допомога Збройним Силам: Міноборони роз’яснило порядок бухобліку
У зв’язку із усім відомими подіями в нашій країні чи не кожен українець так чи інакше допомагає Збройним Силам України. Але для військових фінансистів така допомога — також об’єкти бухобліку. У газеті «Все про бухгалтерський облік» № 37 за 2014 р., стор. 14 ми детально розповіли про те, як військовій частині оформити отриману благодійність.
Нині маємо вказівку з перших вуст: Департамент фінансів Міноборони України видав на-гора покрокову інструкцію з оприбуткування військовими благодійних коштів і майна від фізичних і юридичних осіб. Відзначимо: у згаданій вище публікації ми вказали такий самий порядок дій для оприбуткування пожертв. Тож авторитетна вказівка від Міноборони буде приємним доповненням до нашої консультації.

Як звітувати за користування надрами за ІІІ—IV квартал 2014 року
У зв’язку з введенням  тимчасових ставок плати за користування надрами податківці роз’яснили, що за зобов’язаннями за ІІІ квартал 2014 р. платники подають до фіскальної служби два додатки 2 до податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин:
— перший — для руд заліза за період з 1 липня до 2 серпня включно а також для вуглеводнів з 1 по 2 серпня включно;
— другий — для руд заліза з 3 серпня по 30 вересня включно і для вуглеводнів з 3 по 31 серпня включно.
Для розрахунків застосовують ставки плати, що діяли у відповідному періоді. У IV кварталі використовують тимчасові ставки оподаткування.
У газеті «Все про бухгалтерський облік» № 73за 2014 рік на стор. 27 ми вже розповідали про введення тимчасовихставок плати за користування надрами для видобування кориснихкопалин.
Також раніше ми ще згадували про думку фіскалів з приводу визначення податкових зобов’язань з плати за користування надрами.

Як звітувати готелям екс-пільговикам у 2014 році
Як відомо, з 3 серпня скасовано пільгу з податку на прибуток  від готельних послуг, наданих готелями п’ять, чотири та три зірки. Про це ми писали у газеті «Все про бухгалтерський облік» № 73 за 2014 р. на стор. 25.
У зв’язку з цим, для зручності заповнення звітності контролери рекомендують звітний 2014 рік поділити на 2 періоди: до і після 3 серпня.
Тобто доходи та витрати від наданих готельних послуг потрапляють до декларації з податку на прибуток з урахуванням наступного:
— до 3 серпня результат операцій відображають у рядках, призначених для заповнення в разі застосування пільги;
— з 3 серпня прибуток оподатковують у загальному порядку, а доходи та витрати потрапляють до відповідних рядків  декларації і в додатку ПЗ їм вже не місце.
В свою чергу, у  Звіті про суми податкових пільг (далі – Звіт), який подаватиметься разом з декларацією за три квартали 2014 року, у рядку 1 «Сума коштів, вивільнених від оподаткування за звітний (податковий) період» будуть зазначені тільки кошти, вивільнені до 3 серпня 2014 року. Після цієї дати суми коштів вже відображатися у Звіті не можуть.
Варто звернути увагу на те, що Звіт необхідно подавати доти, доки підприємство не використає всі кошти, вивільнені до 3 серпня 2014 року, указані в Звіті за три квартали 2014 року (чи за 2014 рік) або поки не сплине строк 1 095 днів з дати закінчення періоду, за результатами якого підприємство залишило такі кошти у своєму розпорядженні.

Коли можна розраховуватись з нерезидентами в інвалюті не ввозячи в Україну товар
НБУ відкоригував заборону на проведення в інвалюті розрахунків за імпортні операції без увезення товару на територію України. Так, вказана заборона не поширюється на проведення розрахунків із нерезидентами за такими операціями: 
— оплата туристичних, транспортних та комунікаційних послуг;
— оплата експлуатаційних витрат для транспортних засобів, що виконують рейси за межі України (витрат на паливно-мастильні матеріали, ремонт, технічне та сервісне обслуговування);
— оплата послуг, пов’язаних із забезпеченням функціонування авіаційної транспортної інфраструктури;
— оплата послуг з агентування і фрахтування морського торговельного флоту;
— оплата банками власних зобов’язань перед банками-кореспондентами, міжнародними системами зв’язку, у т. ч. інформаційним агенціям REUTERS, SWIFT, BLOOMBERG; 
— оплата власних зобов’язань банків – членів міжнародних платіжних систем, пов’язаних з організацією та забезпеченням розрахунків з використанням цих платіжних систем;
— переказ благодійної допомоги благодійними організаціями та переказ коштів МОЗ України за межі країни для оплати лікування фізосіб (на підставі документів, що підтверджують необхідність такого лікування в іноземному медзакладі). 
Внесено корективи також і в заборону на інвалютні розрахунки за продукцію, з дати митного оформлення якої пройшло 180 днів. Заборона не стосується виробників сільгосппродукції, операцій за участю іноземних експортно-кредитних агентств та операцій за акредитивами, що були виставлені до 02.09.14 р.
Крім того, заборонили продавати банківські метали одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що перевищує в еквіваленті 3000 грн в межах одного банку. Видачу банківських металів з депозитного рахунку клієнта також обмежено до 15000 грн на добу.
Постанова НБУ  «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 року № 540» від 03.10.14 р. № 626. Чинна

Їдеш за місто  увімкни ближнє світло фар
З 1 жовтня й до 1 травня всі водії поза населеними пунктами зобов’язані вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар (п. 9.8 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабміну від 10.10.01 р. № 1306). Штраф за порушення цього правила становитиме від 425 до 510 грн. ДАІвці вважають, що такі заходи здатні зменшити кількість ДТП на дорогах країни. 
За інформацією офіційного сайту Департаменту ДАІ МВС України (http://www.sai.gov.ua)

Котел за банківські гроші: держава частково компенсує його вартість 
Уряд вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою КМУ від 17.10.11 р. № 1056. Для стимулювання населення переходити на альтернативні варіанти опалення власних осель (для економії газу), Кабмін відшкодовуватиме частину витрат фізосіб на придбання котла з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу) у кредит. Мова йде про відшкодування 20 % тіла кредиту, проте ця сума допомоги не може перевищувати 5 тис. грн за кожним кредитним договором. Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та (або) пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору. Отримати такий кредит позичальники зможуть лишень в держбанку (Ощадбанк).
Порядок отримання наступний. Фізособа отримає рахунок-фактуру в магазині де йому приглядівся котел, йде до Ощадбанку (з паспортом, кодом, довідкою про заробітну платню за останні 6 місяців) де його перевірять на кредитоспроможність. Якщо все добре, банк та фізособа підписують кредитний договір, банк перераховує кошти за котел в магазин, а позичальник після отримання товару має надати в банк відповідний чек про його оплату. 
Банк в свою чергу має подати до Держенергоефективності щомісяця до 20 числа наступного періоду 2 примірники зведених реєстрів позичальників, яким надавався кредит на придбання котлів.

Немає коментарів:

Дописати коментар