понеділок, 14 січня 2013 р.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період з 02 по 09 січня 2013 року



  • Об'єднання податківців і митників

  • Указом Президента  створено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної митної служби України та Державної податкової служби України. На новостворене Міністерство, крім того, буде покладено функції з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
    Також цим Указом створено Міністерство промислової політики України (шляхом реорганізації Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном) та Державну службу України з надзвичайних ситуацій (шляхом реорганізації МНСУ та Держінспекції техногенної безпеки України).
    Указ Президента України від 24.12.12 р. № 726/2012.Чинний

  • Суттєві зміни податкового законодавства

  • Запровадили поняття документальної невиїзної позапланової електронної перевірки. (Її проводитимуть на підставі заяви, поданої податковому органу платником з незначним ступенем ризику.) 
    Також установлено, що при встановленні або розширенні існуючих податкових пільг такі пільги застосовуються з наступного бюджетного року.
    У новій редакції викладено ставки:
    - акцизного податку на окремі види товарів;
    - ставки збору за першу реєстрацію транспортного засобу;
    - екологічного податку;
    - плати за користування надрами;
    - земельного податку;
    - збору за користування радіочастотного ресурсу;
    - зборів за спеціальне використання води та лісових ресурсів.
    Новаціями можуть похвалитися і питання обліку і складення звітності платниками єдиного податку, переходу на спрощену систему оподаткування. Детальніше читайте в одному з наступних номерів нашої газети.
    Закон України від 20.11.12 р. № 5503-VI

  • Обіг векселів та використання РРО

  • Установлено, що векселі можуть бути прості або переказні та існують виключно в документарній формі, крім фінансових векселів, що випускаються в бездокументарній формі. Запроваджено адмінвідповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги). З 01.01.14 р. буде дозволено первинну реєстрацію лише РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), РРО з купівлі-продажу іноземної валюти. Подробиці - у найближчих номерах газети "Все про бухгалтерський облік" .
    Закон України від 06.12.12 р. № 5518-VI 

  • Оподаткування операцій із цінними паперами та "хмільний" збір

  • Оновлено норми щодо особливостей оподаткування операцій з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами. Крім цього, доповнено перелік операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню.
    Цим самим законом тимчасово, до 01.01.18 р., установлено збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Його платниками будуть суб'єкти господарювання, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво. Об'єктом оподаткування збором є виручка - товарооборот, одержана на всіх етапах реалізації, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати в грошовій формі. Ставка збору становить півтора відсотки від цього об'єкта. Коментарій у найближчому номері газети "Все про бухгалтерський облік" .
    Закон України від 06.12.12 р. № 5519-VI 

  • Із 01.01.2013 р. операції з постачання програмної продукції звільнено від ПДВ

  • Спеціалісти ДПСУ зауважили: відповідно до п. 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України тимчасово, з 01.01.13 р. до 01.01.23 р., від обкладення ПДВ звільнено операції з постачання програмної продукції. Для цілей цього пункту до програмної продукції відносять: результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів; криптографічні засоби захисту інформації.
    При цьому контролери нарешті визнали, що звільнення від обкладення ПДВ поширюється на операції з постачання програмної продукції незалежно від реєстрації платника ПДВ як суб'єкта, який застосовує особливості оподаткування податком на прибуток підприємств суб'єктів індустрії програмної продукції, у порядку, передбаченому п. 15 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.
    Лист ДПСУ від 06.12.12 р. № 6709/0/61-12/15-1415

  • Затверджено Узагальнюючі податкові консультації

  • Роз'яснення, зокрема, присячено:
    оподаткуванню фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність  (приватних нотаріусів, адвокатів) (наказ ДПСУ від 24.12.12 р. № 1185);
    - порядку визначення складу доходів суб'єктів господарювання - фізичних осіб -платників єдиного податку  (наказ ДПСУ від 24.12.12 р. № 1183);
    - застосуванню положень ПКУ в  частині використання води юридичними особами, фізичними особами - підприємцями та платниками єдиного податку для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (наказ ДПСУ від 21.12.12 р. № 1180);
    - особливостям справляння екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти (наказ ДПС України від 21.12.12 р. № 1179);
    - складанню зведеної податкової накладної (наказ ДПСУ N 1177 від 21.12.12 р.). Коментар редакції читайте у газеті "Все про бухгалтерський облік"  № 3 за 2013 рік;
    - порядку відображення в податковому обліку суб'єктами господарювання операцій із цінними паперами (наказ ДПСУ від 21.12.12 р. № 1160). Коментар редакції читайте у газеті  "Все про бухгалтерський облік" № 3 за 2013 рік.

  • Оновлено форму декларації платника єдиного податку

  • Мінфін виклав у новій редакції форми податкових декларацій платників єдиного податку (як для фізосіб-підприємців, так і для юросіб). Внесені зміни є наслідком змін, внесених Законом України від 05.07.2012 р. № 5083-VІ. Цим законом розширено коло платників єдиного податку шляхом створення двох нових груп: 5-ої для фізосіб та 6-ої для юросіб зі ставками податку 7% + ПДВ або 10% без ПДВ. У зв'язку зі змінами потребувала змін і форма декларації з єдиного податку.
    Наказ Мінфіну від 07.11.12 р. № 1159

  • Оприлюднено переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та обсяги квот на 2013 рік

  • Кабмін затвердив на 2013 рік:
    - обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;
    - перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;
    - перелік товарів (озоноруйнівних речовин), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;
    - перелік товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів, що перевозяться у контейнерах з особистим майном);
    - перелік товарів, імпорт яких підлягає ліцензуванню;
    - перелік товарів із вмістом легованих чорних металів, кольорових металів та їх сплавів, експорт яких підлягає ліцензуванню;
    - перелік товарів, імпорт яких з Республіки Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18.01.01 р.
    Зазначено, що не використані в 2012 році суб'єктами підприємницької діяльності ліцензії на експорт та імпорт товарів, визначених у постанові Кабміну № 1360 від 26.12.11 р., дійсні до 1 березня 2013 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.
    Постанова Кабміну від 19.12.12 р. № 1201

  • Новий порядок подання скарг на податківців

  • Оприлюднено нове Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби. Цим документом визначено порядок подання та розгляду органами ДПС скарг платників податків при оскарженні в адміністративному порядку податкових повідомлень-рішень про визначення сум грошових зобов'язань платника податків або будь-яких інших рішень органів ДПС.
    Наказ Мінфіну України від 19.11.12 р. № 1203

  • Нові рахунки для сплати єдиного соцвнеску

  • З 01.01.13 р. набрав чинності Закон України "Про внесення змін до статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 16.10.12 р. № 5455-VI. У зв'язку із цим з 01.01.13 р. органами Пенсійного фонду України в м. Києві буде відкрито в управліннях Державної казначейської служби України в м. Києві нові рахунки для зарахування коштів, що підлягають розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.
    За інформацією сайта ПФУ  http://www.pfu.gov.ua/pfu/control/index 

  • Новий сервіс ДПСУ для іноземних інвесторів

  • ДПСУ вводить в дію новий сервіс для підприємств з іноземними інвестиціями, за допомогою якого можна оцінити інвестпроект на наявність податкових ризиків.
    Цей сервіс допоможе іноземним підприємцям уникати неправильного тлумачення норм українського законодавства. А скористатися ним зможе будь-яке підприємство з іноземними інвестиціями, незалежно від країни походження капіталу.
    Сайт ДПСУ http://www.sts.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар