четвер, 28 квітня 2016 р.

Экологический налог - 2016 в Украине

Экологический налог - 2016 в Украине:




Оподаткування ПДВ операцій за договором управління майном


    
   Для цілей оподаткування ПДВ господарські відносини між управителем майна з власної господарської діяльності та його діяльності з управління майном прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів.
  
   За правилом, установленим у пункті 185.1 Податкового кодексу України (ПК), об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників ПДВ з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.
  
   При цьому операції з надання товарів у межах договорів довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари та не пов’язані з купівлею чи продажем таких товарів, не вважаються постачанням товарів (пп. 14.1.191, 14.1.202 ПК).
  
   Отже, операції з передачі та повернення майна в межах договору управління майном, які не передбачають передачі прав власності на таке майно, не оподатковуються ПДВ.
  
   Щодо операцій із управління майном, які здійснюються управителем за плату та в інтересах установника управління в межах договору управління майном, є операцією з поставки товарів (послуг), що оподатковується ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.
  
   Лист ГУ ДФС у м. Києві від 21.04.2016 № 9392/10/26-15-12-01-18
   
 
По материалам: Головбух24
 

Недостача товарів: відображаємо в податковому обліку


    
   Згідно з п.п. «г» п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, то такий платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту).
  
   З метою застосування п.п. «г» п. 198.5 ст. 198 ПКУ податкові зобов’язання визначаються по товарах/послугах, необоротних активах, зокрема, якщо на момент перевірки платника податку контролюючим органом в акті вибіркової (часткової) інвентаризації, проведеної платником податку на вимогу такого органу, виявлено нестачу придбаних таким платником товарів (крім випадку, якщо така нестача обумовлена знищенням внаслідок дії обставин непереборної сили, що підтверджується відповідно до законодавства), для цілей розділу V ПКУ такі товари вважаються використаними платником податку в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.
  
   Враховуючи наведене, якщо при інвентаризації платником податку встановлений факт недостачі товарів, основних засобів, при придбанні яких був сформований податковий кредит, то у зв’язку з тим, що такі товари, основні засоби використані не у господарській діяльності, платник податку повинен нарахувати податкові зобов’язання, незалежно від того чи встановлено винних осіб та чи стягуються з таких осіб втрати.
  
   При цьому відшкодування заподіяних втрат винними особами, не призводить до додаткового виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.
 
По материалам: ГУ ДФС у Тернопільській області
 
 
 

Кому дозволено відносити на витрати безнадійну дебзаборгованість


    
   Одеські контролери нагадали: підприємства, які не коригують фінрезультат до оподаткування, ведуть облік сумнівної та безнадійної заборгованості винятково за П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». При цьому підприємства повинні створювати резерв сумнівних боргів. Під час його створення, відповідно, і визнаються витрати, які впливають на фінрезультат (зменшують його).
  
   Інший підхід у підприємств, які коригують фінрезультат до нарахування резерву сумнівних боргів та списання дебзаборгованості. Вони повинні керуватись вимогами п. 14.1 розд. ІІІ ПКУ. 
  
   Слід зазначити: фінрезультат для таких підприємств збільшується на суму витрат щодо формування резерву сумнівних боргів відповідно до П(С)БО або МСФЗ. Однак під час списання безнадійної дебзаборгованості (відповідно до п. 14.1 ПКУ) за рахунок резерву не зменшуватиметься фінрезультат, окрім списання заборгованості понад створений резерв.
  
   
  
   

понеділок, 25 квітня 2016 р.

Зміни в порядку обліку платників ЄСВ

 25 квітня 2016 119 81 
Теми:Єдиний соціальний внесок 
Податківці нагадали про зміни в Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому наказом Мінфіну від 24.12.2014 № 1162. Новини Середній заробіток менше мінімальної зарплати: що з ЄСВ Звітність з єдиного внеску Орендна плата незалежного профдіяча: чи нараховувати ЄСВ Звіт з ЄСВ: порядок заповнення Застосовуємо обмеження максимального розміру лікарняних Зокрема, виключено положення щодо присвоєння новоствореним платникам класу професійного ризику виробництва за основним видом економічної діяльності. Крім того, внесено зміни до форми повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ (форма № 2-ЄСВ). Також затверджено форму відомостей про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати ЄСВ (форма № 11-ЄСВ). Податківці направляють такі відомості до Єдиного державного реєстру до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, а також у день отримання запиту від суб’єкту держреєстрації. Дата зняття з обліку юридичної особи (відокремленого підрозділу) відповідає даті закриття інтегрованої картки платника ЄСВ або даті отримання повідомлення держреєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (відокремленого підрозділу) у разі, якщо на момент отримання такого повідомлення інтегрована картка такого платника закрита. Лист ДФС від 18.04.2016 № 13730/7/99-99-11-01-05-17
Будь-яке використання матеріалів можливе лише за наявності гіперпосилання.

Міністерство фінансів України роз’яснило порядок відображення витрат, не підтверджених первинними документами


    
   22 квітня Міністерство фінансів надало роз`яснення щодо особливостей відображення в бухгалтерському обліку витрат, не підтверджених первинними документами контрагентів (Лист № 31-11410-06-5/11705). Штучне невизнання витрат для цілей податкового обліку і, як результат, необґрунтоване донарахування податків та зборів контролюючими органами, змушувало бізнес доказувати законність здійснення господарської діяльності в судових інстанціях. Своїм листом Мінфін врегулював це гостре питання, яке поставало перед бухгалтерами та управлінським персоналом під час перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств контролюючими органами.
  
   Міністерство фінансів наголошує на неприпустимості порушення фундаментальних принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності, адже вони є обов’язковими до використання як суб’єктами підприємницької діяльності, так і контролюючими органами. Міністерство фінансів України продовжує наближати податковий облік до бухгалтерського, гармонізує українське законодавство із європейським та впроваджує найкращі світові практики, що позитивно вплине на бізнес-клімат в Україні та зміцнить позиції у рейтингу Doing Business.
  
   Бухгалтерський облік та фінансова звітність підприємства мають ґрунтуватися на принципах, передбачених Законом про бухгалтерський облік, одним з яких є принцип відповідності доходів та витрат. Згідно цього принципу для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.
  
   Іншим, не менш важливим принципом є принцип превалювання сутності над формою, суть якого полягає в тому, що облік операцій і відображення їх у звітності слід здійснювати відповідно до їх економічної сутності, а не лише на основі юридичної форми.
 
По материалам: Мінфін
 

Чи можна віднести до витрат резерв відпусток за попередні роки? Яка відповідальність передбачена за ненарахування резерву відпусток?


    
   Підпунктом 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу в редакції, яка діє з 01.01.2015 визначено, що об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ Податкового кодексу.
  
   Створення забезпечення для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат на виплату відпусток працівникам (далі — резерв відпусток) передбачено пунктом 13 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 11 ,,Зобов’язання”, затвердженого наказом Мінфіну України від 31.01.2000 №20.
  
   Сума резерву відпусток визначається щомісяця як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці з урахуванням відповідної суми відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (п. 14 П(С)БО 11).
  
   Відповідно до п. 18 П(С)БО 11 залишок резерву переглядається на кожну дату балансу та, в разі потреби, коригується (збільшується або зменшується).
  
   Пунктом 7 Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 р. №879 (далі — Положення №879), визначено, що проведення інвентаризації є обов’язковим, зокрема, перед складанням річної фінансової звітності в обсязі, визначеному п. 6 розділу І цього Положення, з урахуванням особливостей проведення інвентаризації і в строки, визначені п. 10 цього розділу.

пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Який порядок зберігання податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, складених в електронній формі, для їх надання контролюючим органам під час проведення перевірки?


    
   У контролерів запитали: який порядок зберігання податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, складених в електронній формі, для їх надання контролюючим органам під час проведення перевірки?
  
   У відповіді податківці зауважили, що згідно з п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2275-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.
   
   Згідно із п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267, податкова накладна та додатки до неї складаються
   в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.
   
   Відправлення, передавання, одержання, зберігання та організація обігу податкових накладних в електронній формі здійснюються у порядку, визначеному законодавством.

Підтвердження права на податкову знижку за іпотечні проценти

Підтвердження права на податкову знижку за іпотечні проценти:



'via Blog this'

четвер, 21 квітня 2016 р.

НБУ повідомив про графік роботи банків на травневі свята

У зв’язку з майбутніми травневими святами Національний банк України інформує, що вихідними днями є 1, 2, 3, 7, 8 та 9 травня 2016 року. 4, 5 та 6 травня 2016 року банківська система України працюватиме у звичайному режимі.

середу, 20 квітня 2016 р.

Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного ... | від 26.07.2005 № 209

Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного ... | від 26.07.2005 № 209:



Кошти спеціального рахунку на погашення вартості придбаних виробничих факторів – цільове використання


    
   Відповідно до п. 209.1 ст. 209 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, встановленим у п. 209.6 ст. 209 ПКУ (далі – сільськогосподарське підприємство), може обрати спеціальний режим оподаткування.
  
   Підпунктом 209.2.3 п. 209.2 ст. 209 ПКУ передбачено, що суми ПДВ, що підлягають перерахуванню на спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, не підлягають сплаті до бюджету та повністю залишаються в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для використання у виробництві сільськогосподарських товарів/послуг. Зазначені суми коштів акумулюються сільськогосподарськими підприємствами на таких рахунках у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.
  
   Згідно з п. 3 та п. 4 Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 року №11 (далі – Порядок №11), суми ПДВ, що підлягають перерахуванню на спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, не підлягають сплаті до бюджету та повністю залишаються в розпорядженні відповідного сільськогосподарського підприємства для використання у виробництві сільськогосподарських товарів/послуг.

Іноземний податок на прибуток у прибутковій деці зараховують останнім

Іноземний податок на прибуток у прибутковій деці зараховують останнім:



Встановлено коефіцієнти рентабельності для розрахунку рентної плати у 2016 р.

Встановлено коефіцієнти рентабельності для розрахунку рентної плати у 2016 р.:




вівторок, 19 квітня 2016 р.

Облік обсягів пального в літрах, приведених до температури 15°C


    
   Лист ДФС від 08.04.2016 р. № 7937/6/99-99-19-03-03-15
  
   Відповідно до п. 232.1 ст. 232 ПКУ та п. 28 розділу IV Порядку електронного адміністрування реалізації пального одиницею обліку обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального є літри, приведені до температури 15°C. При цьому відпущені літри через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях для цілей цього розділу вважаються як літри, приведені до температури 15°C. Така одиниця обліку повинна використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації з акцизного податку.
  
   Виробник пального має забезпечити відображення у товаросупровідних документах на пальне обсяги пального в кілограмах та літрах, які приведені до температури 15°С.
  
   Літри пального, відпущені фактично через паливороздавальні колонки та відображені в РРО, вважаються приведеними до літрів при температурі 15°C, і платнику не потрібно самостійно обраховувати приведення їх до літрів при температурі 15°C. При цьому обсяг реалізації пального в літрах за звітний період по даних РРО буде дорівнювати обсягу реалізації в літрах по виданих акцизних накладних цього періоду.
  
   Таким чином, обсяг реалізації пального в літрах, відпущений через паливороздавальні колонки на АЗС чи АГЗС, буде дорівнювати обсягу реалізації пального в літрах, приведених до температури 15°C, та відображатися в акцизних накладних.
  
   В той же час, якщо постачальник надає платнику податку акцизну накладну з обсягом пального в літрах, приведених до 15°С, а оприбуткування пального в РРО та його реалізація здійснюється в кількості фактичних літрів, не приведених до 15°С, може виникнути різниця між фактичним обсягом та умовними «приведеними» одиницями, отриманими від постачальника. Як наслідок, виникає об’єкт оподаткування з реалізації пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних. 

понеділок, 18 квітня 2016 р.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу - 2016

Повідомлення про прийняття працівника на роботу - 2016:



'via Blog this'

Групи платників єдиного податку - 2016

Групи платників єдиного податку - 2016:



'via Blog this'

Чи можна вказати в декларації витрати, які не підтверджено перевіркою через неправильне оформлення первинних документів


    
   ГУ ДФС в Одеській області надало роз’яснення (лист від 08.04.2016 р. № 750/10/15-32-12-01-14щодо можливості відображення в декларації з податку на прибуток витрат попередніх періодів, які не були підтверджені за результатами документальної перевірки у зв’язку з неправильним оформленням первинних документів.
  
   Відомство повідомляє, що таке право у платника, звісно, є. У разі якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у т.ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у т.ч. за результатами електронної перевірки) виявлені.
  
   При цьому в разі якщо платник податків подає уточнюючий розрахунок до податкової декларації, поданої за період, що перевірявся, відповідний контролюючий орган має право на проведення позапланової перевірки платника податків за відповідний період (п. 50.3 ПКУ).
 
По материалам: Інтерактивна бухгалтерія
   

суботу, 16 квітня 2016 р.

Квартальний звіт підприємства чи підприємця (статистичний та в податкову)

Квартальний звіт підприємства чи підприємця (статистичний та в податкову):



'via Blog this'

Финансовый отчет государственным регистраторам

Финансовый отчет государственным регистраторам:


Achtung!


Інформація застаріла з 01.01.16р. Подробиці:

ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ЮРИДИЧНУ ОСОБУ В 2016 РОЦІ

Лимит дохода 20 миллионов для налога на прибыль

Лимит дохода 20 миллионов для налога на прибыль:



'via Blog this'

четвер, 14 квітня 2016 р.

Индексация зарплаты: пробежка по нетипичным ситуациям



Автор: Лаврентьева Жанна, главный специалист отдела уровня жизни и мониторинга бедности Департамента стратегического планирования и анализа Министерства социальной политики Украины
Индексационная нормативка оставила «за кадром» урегулирование множества практических ситуаций. Мы собрали самые злободневные вопросы наших читателей, поступившие на консультационную линию, и задали их профильному эксперту Министерства социальной политики Украины.
индексация, простой, командировка, неполное время
Оплата периода простоя не подлежит индексации
В связи с ремонтными работами в помещении цеха издан приказ об объявлении простоя не по вине работников продолжительностью 2 дня с оплатой такого периода в размере 2/3 оклада. Выплачивать ли за дни простоя индексацию?
В структуре заработной платы оплату периода простоя не по вине работника относят к дополнительной зарплате. Такая оплата наряду с отпускными, оплатой курсов, «донорских» дней и т. д. входит в состав выплат за неотработанное время ( п.п. 2.2.12 Инструкции № 51). Какой вывод можно сделать из приведенного выше?

Ліміт каси підприємства – 2016: як розрахувати, встановлення

Ліміт каси підприємства – 2016: як розрахувати, встановлення:



'via Blog this'

На яку дату складається розрахунок коригування до помилкової податкової накладної?


    
   На яку дату складається розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної, якщо платником податку було помилково оформлено зайву податкову накладну (двічі на одне постачання), та яка причина коригування зазначається в графі 2 такого розрахунку коригування?
  
    Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
  
    Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.
  
    Отже, у випадку помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг (складення двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів/послуг) та реєстрації їх в ЄРПН, платник податку, з метою виправлення допущеної помилки, має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної. Такий розрахунок коригування відповідно до п. 22 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267, підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (отримувачем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (продавцю).
  
    При цьому у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку щодо зайво складеної податкової накладної, а у графі 2 такого розрахунку зазначається: «Виправлення помилки».
   
 
По материалам: Категорія 101.07 ЗІР
 

Проверка НДС в 1С Бухгалтерии 8.2 для Украины и УТП. Проверка суммы входящего НДС.

Проверка НДС в 1С Бухгалтерии 8.2 для Украины и УТП. Проверка суммы входящего НДС. - YouTube:



'via Blog this'

Первоначальная настройка 1С:УТП. Управление торговым предприятием для Украины

Первоначальная настройка 1С:УТП. Управление торговым предприятием для Украины - YouTube:



'via Blog this'

Учет облагаемых НДС и не облагаемых (акциз) операций по топливу с 2016 года. Сложный учет НДС в 1С.

Учет облагаемых НДС и не облагаемых (акциз) операций по топливу с 2016 года. Сложный учет НДС в 1С. - YouTube:



'via Blog this'

середу, 13 квітня 2016 р.

Министр Квит пытается продвинуть в систему образования друга украинофоба Табачника

Министр Квит пытается продвинуть в систему образования друга украинофоба Табачника • Национальный антикоррупционный портал «АНТИКОР»:



'via Blog this'

Особливості складання податкових накладних за щоденними підсумками операцій


    
   Фахівців ДФСУ запитали: які особливості складання податкових накладних за щоденними підсумками операцій, в тому числі у разі здійснення платником як оподатковуваних ПДВ операцій з постачання, так і звільнених від оподаткування, а також у разі постачання підакцизних та імпортованих товарів?
  
   У відповіді податківці зауважили, що згідно з п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   У податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).
   
   Відповідно до п. 201.4 ст. 201 ПКУ податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі:
   
   здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);
   
   виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

вівторок, 12 квітня 2016 р.

Штрафні санкції з податку на прибуток за 2015 рік


    
   Податківців запитали: чи застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 123 Податкового кодексу України, якщо за даними перевірки діяльності платника податку на прибуток у 2015 році контролюючим органом встановлено заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств?
   
   Відповідь була наступною. Згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у редакції, що набула чинності з 1 січня 2015 року, об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ.
   
   Перше подання звітності за формою Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 (далі – Декларація), здійснюється за результатами діяльності за 2015 рік.
   
   Згідно з п.п. 54.3.2 п. 54.3 ст. 54 ПКУ контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать, зокрема, про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань.
   
   Пунктом 123.1 ст. 123 ПКУ визначено, що у разі якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення суми податку на додану вартість платника податків на підставах, визначених підпунктами 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5, 54.3.6 п. 54.3 ст. 54 ПКУ, -
   
   тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.
   
   При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов’язання з цього податку, зменшення суми бюджетного відшкодування -
   
   тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.
   
   Водночас, п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.
   
   Отже, якщо за даними перевірки результатів діяльності у 2015 році контролюючим органом встановлено заниження суми податкового зобов’язання, що виникло внаслідок порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств, то на підставі п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, до платника податку на прибуток підприємств не застосовуються.
   
   Разом з цим, на суму донарахованого контролюючим органом грошового зобов’язання нараховується пеня, передбачена ст. 129 ПКУ.
 
По материалам: Категорія "ЗІР"
   

Оплата днів відрядження: по середній чи денній зарплаті? Інспекція з праці перевіряє!


    
   Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант, директор Навчального центру «Домінанта» 
   
   Відповідно до ст. 121 КЗпП працiвникам, якi направляються у службове вiдрядження, оплата виконаної роботи провадиться вiдповiдно до умов, визначених трудовим колективним договором, i розмiр такої оплати працi не може бути нижчим вiд середнього заробiтку, що зберiгається за такими працiвниками на всi робочi днi у вiдрядженнi за графiком, установленим за мiсцем постiйної роботи.
  
   Як показує практика перевірок інспекції з праці в 2016 році, інспектори проводять вибіркову перевірку правильності оплати днів відрядження: визначають середній заробіток і порівнюють його з денним заробітком, отриманий результат порівнюють з даними підприємство у відомості нарахування зарплати. Порушення оплати днів відрядження є недодержанням державним мінімальних гарантій в оплаті праці, що тягне за собою накладання фінансового штрафу у розмірі 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, відносно якого скоєне порушення! 
  
   Більше того, до середньої зарплати, розрахованої відповідно до Порядку № 100, необхідно застосовувати вимоги п. 10 щодо корегування середнього заробітку на коефіцієнт підвищення окладів! Недодержання вимог п. 10 Порядку № 100 під час обчислення середньої зарплати також підпадає під зазначений вище штраф. Наразі, практика перевірок підтверджує фіксацію в актах інспекторами з праці порушення щодо незастосування коефіцієнту підвищення під час нарахування середньої зарплати.
   
   Отже, розглянемо усі особливості оплати днів відрядження.

понеділок, 11 квітня 2016 р.

Налоговая накладная-2016 (заполнение, регистрация, единый реестр, форма)

Налоговая накладная-2016 (заполнение, регистрация, единый реестр, форма):




Заполняем отчет о контролируемых операциях

Заполняем отчет о контролируемых операциях:

08.04.2016

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ

Індекс інфляції в березні 2016 р. —  101,0%

ТАБЛИЦЯ ІНДЕКСІВ ІНФЛЯЦІЇ

Місяць
2013 р.
2014 р.
2015 р.
2016 р.
Січень
100,2
100,2
103,1
100,9
Лютий
99,9
100,6
105,3
 99,6
Березень
100,0
102,2
110,8
101,0
Квітень
100,0
103,3
114,0
 
Травень
100,1
103,8
102,2
 
Червень
100,0
101,0
100,4
 
Липень
99,9
100,4
99,0
 
Серпень
99,3
100,8
99,2
 
Вересень
100,0
102,9
102,3
 
Жовтень
100,4
102,4
98,7
 
Листопад
100,2
101,9
102,0
 
Грудень
100,5
103,0
100,7
 
У цілому за рік
100,5
124,9
143,3
 



Що означає успішне приземлення ракети Falcon 9 для майбутнього космонавтики / Новое Время

Що означає успішне приземлення ракети Falcon 9 для майбутнього космонавтики / Новое Время:



'via Blog this'

Сегодня НБУ вводит в обращение новую 500-гривневую купюру


11.04.2016 08:34
Новые банкноты будут замещать изношенные и поврежденные 500-гривневые банкноты образца 2006 года
Фото - пресс-служба НБУ
Сегодня, 11 апреля, Национальный банк Украины вводит в обращение обновленную банкноту номиналом 500 грн образца 2015 года по усовершенствованной системой защиты.
Как сообщает пресс-служба НБУ, размеры обновленной банкноты номиналом 500 грн не изменились. Цветовая гамма осталась почти неизменной. Все изменения касались дизайна и защитных элементов. Например, портрет Григория Сковороды смещен в центр лицевой стороны банкноты.
На банкнотах введены новые защитные элементы для визуального контроля с оптико-переменными эффектами, которые проверяются при изменении угла наклона банкноты. Среди них: "оконная" (частично введенный в толщу бумаги) защитная лента с ярко выраженным кинематической эффектом (наблюдается изменение направления движения фонового изображения) и элемент SPARK - изображение, на отдельных участках которого наблюдаются постепенные переходы от одного цвета к другому.

пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

Розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на суму перевищення ціни придбання над фактичною ціною


    
   Фахівців ДФСУ запитали: чи може продавець при поверненні йому товарів/послуг/отриманні коштів від покупця скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на суму перевищення ціни придбання товарів (послуг)/звичайної ціни самостійно виготовлених товарів (послуг)/балансової (залишкової) вартості необоротних активів над фактичною ціною?
  
   Відповідь була наступною. Згідно з п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 (далі – Порядок № 1307), у разі якщо база оподаткування визначається виходячи із ціни придбання товарів/послуг, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання / звичайна ціна / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною. Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається.
   
   Згідно з п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
   
   Розрахунки коригування, складені платником податку до податкових накладних, що, зокрема, не видаються отримувачу, підлягають реєстрації в ЄРПН таким платником податку.
   
   Таким чином, продавець - платник податку на додану вартість (далі – ПДВ) при поверненні йому товарів/послуг/отриманні коштів від покупця – платника ПДВ може скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена з фактичної ціни постачання і надана такому покупцеві та другий розрахунок коригування до податкової накладної на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/собівартості/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною. Такий розрахунок коригування покупцю не надається та зберігається у продавця.
 

План счетов бухгалтерского учета Украины


План счетов бухгалтерского учета Украины

план счетов бухгалтерского учета Украины
План счетов бухгалтерского учета Украины приведен здесь на основе Приказа Министерства финансов Украины №291 oт 30.11.99г (с Инструкцией о пpименении плана счетов).
Нажав на конкретный номер счета вы можете просмотреть описание его применения, описание его субсчетов и типовые проводки.
СОДЕРЖАНИЕ:
  • 1 класс cчетов (счета с 10 пo 19).
  • 2 класс счeтов (с 20 пo 28).
  • 3 клacc счетoв (c 30 пo 39).
  • 4 клаcc cчeтов (c 40 пo 49).
  • 5 клaсc cчетoв (c 50 пo 55).
  • 6 клacс счeтoв (c 60 пo 69).
  • 7 клaсс cчетов (c 70 пo 79). 
  • 8 клаcс счeтов (c 80 пo 85).
  • 9 класc счетoв (c 90 пo 98).
  • Забалансовые счетa (c 01 пo 09).
  • Упрощеннный план счетов