четвер, 30 квітня 2015 р.

Семинары, конференции и тренинги Системы Главбух

Семинары, конференции и тренинги Системы Главбух:



'via Blog this'

Сумісник їде на курси: за яким місцем роботи зберігати зарплату


Сумісник їде на курси: за яким місцем роботи зберігати зарплату



Фахівці Мінсоцполітики розглянули ситуацію, коли лікаря, який за сумісництвом працює заввідділенням соціально-медичних послуг терцентру соціального обслуговування, з основного місця роботи направили для підвищення кваліфікації.
У такому випадку середній заробіток зберігається за працівником за кожним місцем роботи, в тому числі і за посадою завідувача відділення соціально-медичних послуг терцентру. Але за умови, що робота за сумісництвом передбачає здійснення медичної діяльності й оплата праці визначається за умовами оплати праці медпрацівників.

Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

Чергове оновлення Реєстру РРО

Чергове оновлення Реєстру РРО
ДФС поповнила Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, який містить тепер 128 моделей касової техніки (замість 118).
Відповідно, попередній наказ ДФС «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» від 26.12.2014 № 399 визнано таким, що втратив чинність.
Нагадаємо, що Державний реєстр РРО складається з двох частин: перша містить перелік моделей, дозволених до первинної реєстрації в органах ДФС, друга — перелік моделей, первинна реєстрація яких заборонена.
У Державному реєстрі РРО наведено інформацію щодо кожної моделі РРО: назва, версії внутрішнього програмного забезпечення, найменування заявника та виробника, строк первинної реєстрації в органах ДФС, дата і номер рішення про включення до Державного реєстру та головне — сфера застосування відповідного РРО.
Отже, починаючи з 27.04.2015 на території України дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до зазначеного оновленого реєстру.

Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

Спрощення порядку митного оформлення товарів


Спрощення порядку митного оформлення товарів

Зазнав змін Порядок митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні, затверджений постановою КМУ від 14.05.2008 № 446. Тепер його дію поширено на митне оформлення контрольованих товарів, поміщених у режим імпорту, якщо такі товари:
  • ввозяться юрособами та призначені для продажу (реалізації) на митній території України;
  • ввозяться громадянами на митну територію України та підлягають декларуванню з поданням митної декларації, передбаченої для підприємств;
  • належать до транспортних засобів, вузлів, агрегатів та частин до них.
При цьому контрольованими визнаються товари, що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні, назва (опис) та код класифікації згідно з УКТЗЕД яких збігаються з назвою продукції та кодом, зазначеними в переліку, затвердженому Мінекономрозвитку. Якщо збігається лише назва або код, товар вважається таким, що не підлягає обов’язковій сертифікації.
Інформація з Єдиного реєстру сертифікованої в Україні продукції у відкритому доступі розміщуватиметься на веб-сайті Мінекономрозвитку та передаватиметься ДФС. Тож дані про сертифікований товар (назва, тип, вид, марка та виробник) будуть наявні і в Єдиній автоматизованій інформаційній системі органів фіскальної служби України.
Також скасовано обов’язковість подачі митниці не передбаченого законом рішення органу із сертифікації, що скоротить час проходження товарів через митницю.

Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

Як заповнювати лікарняний, коли стаж роботи 2 роки

Як заповнювати лікарняний, коли стаж роботи 2 роки
Фахівці Мінсоцполітики повідомили, що працівнику, який має страховий стаж 2 роки, перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачують у розмірі 60% середньої зарплати. Допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з 6-го дня непрацездатності виплачується у розмірі 50% середньої зарплати.
На зворотному боці листка непрацездатності в розділі «Призначена допомога» зазначають 60% та 50% і відповідну кількість робочих (календарних) днів.

Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

Расходы, не связанные с ведением хозяйственной деятельности: учитывать ли при определении базы по налогу на прибыль

С 2015 года изменились правила определения налога на прибыль. В НКУ не находим нормы, согласно которой нельзя учитывать нехоздеятельные расходы (подарки, финансирование личных потребностей работников и т.д.). Неужели сейчас все расходы, не связанные с ведением хозяйственной деятельности, будут влиять на базу по налогу на прибыль?
ОТВЕТ: В настоящее время в НКУ нет запрета учитывать нехоздеятельные расходы при определении объекта (базы) обложения налогом на прибыль. Единственное — нехоздеятельные основные средства не амортизируются в налоговом учете, и расходы на их ремонт, улучшения не учитываются при определении базы по налогу на прибыль. Понятно, что такая лояльность законодателя удивляет. Поэтому остановимся подробнее.
Как известно, с 01.01.2015 г. базу по налогу на прибыль определяют исходя из бухгалтерского финрезультата до налогообложения, откорректированного на разницы, предусмотренные НКУ. Без разниц (кроме убытков прошлых лет) смогут определять базу плательщики, которые в прошлом году имели бухгалтерский доход не более 20 млн грн (пп. 134.1.1 НКУ). Выбрав такой вариант (о выборе указывают в декларации), они не будут использовать корректировки вплоть до того, пока доход не превысит 20 млн грн. Об этом — в материале «Налог на прибыль – 2015: что принесла налоговая реформа» газеты № 5/2015 г.

понеділок, 27 квітня 2015 р.

Операция "Разводной ключ" или, как пророссийские террористы и лохи помогали Украинской Армии - PSB4UKR.ORG

Операция "Разводной ключ" или, как пророссийские террористы и лохи помогали Украинской Армии - PSB4UKR.ORG:



'via Blog this'

Выходные и праздничные дни в Украине в мае и июне 2015

21.04.2015

В соответствии с распоряжением Кабинета Министров Украины от 12 ноября 2014, нас ждет 3 дополнительных выходных в мае и 2 в июне.
С учетом установленных законом нерабочих дней в Украине и переносов праздничных дней на следующие дни после выходных, в мае и июне получим 5 дополнительных выходных:
  • 1 мая (День солидарности трудящихся, пятница);
  • 4 мая (День солидарности трудящихся 2 мая выпадает на субботу);
  • 11 мая (День победы 9 мая также выпадает на субботу);
  • 1 июня (Троица, которая в этом году празднуется 31 мая, выпадает традиционно на воскресенье);
  • 29 июня (День Конституции Украины 28 июня также выпадает на воскресенье).


С этого года 8 мая украинцы будут отмечать еще один праздник — День памяти и примирения. Однако, этот день не будет выходным.

Резюме моего знакомого

РЕЗЮМЕ

Главный бухгалтер

(Желаемая должность)

Соискатель

Проценко Юрий Федорович

Дата рождения:
29.04.1965
Регион:
Киев
Адрес:
E-mail:
Контакный телефон:
(066) 883-11-37
Мобильный телефон:
(067) 857-53-66
Skype:
yury.buch14

Цель поиска:

работа

Направление деятельности:
Главный бухгалтер

пʼятницю, 24 квітня 2015 р.

Как исправить ошибочный ИНН покупателя в НН


24.04.2015         Специалисты ГФС Украины объяснили, как исправить ошибку в налоговой накладной (далее – НН), допущенную в поле ИНН покупателя. Для этого продавец должен:        
1. Составить расчет корректировки (далее – РК) к такой НН с учетом следующих особенностей:        
• в заглавной части указываются данные из заглавной части НН с ошибкой (то есть с ошибочным ИНН), а в табличной части указывается со знаком "-" объем операций по поставке товаров/услуг и другие показатели, которые были указаны в НН;        
• в поле "Дата складання" пишется дата составления НН с "неверным" ИНН.        При этом такой РК в Единый реестр НН должен внести «ошибочный» покупатель, то есть именно тот плательщик НДС, чей ИНН неправильно указали в НН.       

2. Составить и зарегистрировать в ЕРНН вторую НН с новым порядковым номером (отличным от порядкового номера НН с "неверным" ИНН покупателя) со следующими нюансами:        
• реквизиты заглавной части указываются без ошибок, то есть в поле "ІПН покупця" прописывается правильный ИНН покупателя;        
• в поле "Дата складання" указывается дата возникновения налоговых обязательств продавца, то есть дата составления НН с "неверным" ИНН;        
• в табличной части такой НН указываются объем операций по поставке товаров/услуг и другие показатели, которые были отмечены в НН с "неверным" ИНН.        
При этом фискалы обращают внимание, что в случае, если в период с даты составления НН с "неверным" ИНН до даты фактического составления второй НН (с неправильным ИНН) произошло изменение суммы компенсации стоимости (прочие корректировки) указанных в ошибочной НН товаров/услуг, то во второй — правильной НН не допускается исправление показателей.        
В такой ситуации данные исправляют с помощью РК уже к НН с правильным ИНН.        Напомним, ранее налоговики в своих консультациях придерживались иной точки зрения и рекомендовали для исправления НН с ошибочно указанным ИНН покупателя составлять два РК (один с «-» с неправильным ИНН, а другой с «+» с правильным ИНН покупателя) к такой НН.        
Информация по данным категории 101.19 ОИР http://zir.minrd.gov.ua

© Buhgalter911.com

середу, 22 квітня 2015 р.

Вниманию плательщиков НДС!

В связи с введением системы электронного администрирования НДС региональные налоговики сообщили следующее. 
Остатки сумм НДС, которые были заявлены к бюджетному возмещению за отчетные (налоговые) периоды до 1 февраля 2015 года, задекларированные к бюджетному возмещению за отчетные (налоговые) периоды до 1 февраля 2015 года в счет уменьшения налоговых обязательств по НДС следующих отчетных (налоговых) периодов, отрицательное значение суммы, рассчитанной согласно п. 200.1 НКУ, и остаток отрицательного значения предыдущих отчетных (налоговых) периодов после бюджетного возмещения, задекларированные налогоплательщиками за отчетные (налоговые) периоды до 1 февраля 2015 года, декларируются плательщиками в таблице 1 приложения 2 (Д2) к декларации. 
Непогашенный остаток сумм НДС, который был заявлен за отчетные (налоговые) периоды до 1 февраля 2015 года к бюджетному возмещению на счет плательщика в банке, переносится в графу 5 таблицы 1 приложения 2 (Д2) к декларации за февраль 2015 года полностью или частично по желанию плательщика. 

Весенний салатик с капустой и огурцом

Весенний салатик с капустой и огурцом:



'via Blog this'

ЕСВ, если зарплата меньше минимальной

Темы: Единый социальный взнос.

Источник данного вопроса - два абзаца в новой редакции (действующей с 2015 года) статьи 8 Закона №2464-VІ oт 8 июля 2010 года:
"В случаe, если база начислeния единого взноса (кромe вознаграждения пo гражданско-правовым договорaм) не превышает размерa минимальной заработной платы, устанoвлeннoй Законом на месяц, зa котоpый начисляется заработная плата (дохoд), суммa единого взноса рассчитываетcя кaк произведениe размера минимальной заработной платы, установленнoй Законом нa месяц, зa который начисляетcя заработная плата (доход), и стaвки единого взноса, установленнoй для соответствующeй категории плательщика.
Пpи начислении заработной платы (дохoда) физическим лицам из источникoв не пo основному месту работы cтaвки единого взноса, установленные этoй частью, применяются к определеннoй базе начисления независимо oт ее размера бeз применения коэффициентa базы начисления."
Что эти несколько строк означают в различных конкретных случаях, начали постепенно разбираться ГФС и Пенсионный фонд.

Когда работодатель может оказать работнику помощь без удержания НДФЛ

Когда работодатель может оказать работнику помощь без удержания НДФЛ:



'via Blog this'

середу, 15 квітня 2015 р.

Право на понижуючий коефіцієнт: чи враховувати працівників у відпустці за власний рахунок

Право на понижуючий коефіцієнт: чи враховувати працівників у відпустці за власний рахунок
Податківці пояснили, як потрібно було застосовувати умови для понижуючого коефіцієнту з ЄСВ у січні–лютому 2015 року.
При розрахунку понижуючого коефіцієнту проводилось порівняння показників відповідного місяця 2015 року із середніми показниками за 2014 рік. Зокрема, показник середньої зарплати по підприємству в певному місяці 2015 року визначали шляхом ділення загальної нарахованої зарплати, на яку нараховано ЄСВ, на кількість працівників, яким вона нарахована.
При цьому, як відзначають податківці, якщо працівник перебував у відпустці без збереження зарплати, то такого працівника не враховували у підрахунках, оскільки зарплату йому не нараховували.
Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

Обов’язкове застосування РРО єдиноподатниками

Обов’язкове застосування РРО єдиноподатниками
Фіскальна служба ще раз наголосила, що відповідно до пункту  296.10 Податкового кодексу України платники єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій (РРО). У всіх інших випадках платники єдиного податку фізичні особи — підприємці другої і третьої груп зобов’язані застосовувати РРО.
Нагадаємо, що фізичні особи — підприємці зобов’язані застосовувати РРО при готівкових розрахунках:
  • з 01.07.2015 — платники третьої групи;
  • з 01.01.2016 — платники другої групи.
Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»

суботу, 11 квітня 2015 р.

Податковий компроміс

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПОДАТКОВОЇ ТА МИТНОЇ ПОЛІТИКИ
ЛИСТ
від 10.03.2015 р. N 04-27/10-598
Щодо деяких питань застосування податкового компромісу
У Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики розглянуті звернення суб'єктів господарювання, бізнес-асоціацій з приводу проблемних питань, що пов'язані із практичним застосуванням контролюючими органами положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу" N 63-VIII від 25 грудня 2014 року (далі - Закон про податковий компроміс), який набрав чинності 17 січня 2014 року. Законом про податковий компроміс розділ XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі - ПКУ) був доповнений новим підрозділом 92 "Особливості уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість під час застосування податкового компромісу", а також внесені зміни до деяких законодавчих актів України задля запровадження процедур податкового компромісу.

вівторок, 7 квітня 2015 р.

Как учитывать дополнительный импортный сбор


Предприятие осуществляет внешнеэкономическую деятельность. Недавно в Украине введен дополнительный таможенный сбор. На каком счете вести учет данного сбора?
ОТВЕТ: Считаем, что уплаченный на таможне дополнительный импортный сбор следует включать в первоначальную стоимость импортных товаров. Поясним.
Сперва вспомним составляющие первоначальной стоимости импортных товаров (п. 9 П(С)БУ 9 «Запасы»):
1) суммы, уплачиваемые согласно договору поставщику (продавцу), за вычетом косвенных налогов;

середу, 1 квітня 2015 р.

Оціночна вартість майна для податкових цілей дорівнює ринковій вартості


Оціночна вартість майна для податкових цілей дорівнює ринковій вартості
Кабмін вніс зміни до низки нормативних документів, які стосуються суб’єктів оціночної діяльності.
Зокрема, у Національному стандарті № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженому постановою КМУ від 10.09.2003 № 1440, урядовці додали, що у разі визначення оціночної вартості майна для податкових цілей суб’єктами оціночної діяльності базою оцінки є ринкова вартість такого майна.
Також звіт про оцінку майна у стислій формі не складатимуть у випадку проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів.
Постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Повне або часткове копіювання матеріалу дозволено лише за умови посилання на портал «Головбух24»