середу, 22 жовтня 2014 р.

Як переселенцям із зони АТО і Криму отримати одноразову грошову допомогу

21.10.2014  
Для отримання грошової допомоги такі особи звертаються до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання або за фактичним місцем перебування з відповідною заявою
Кабмин утвердил Порядок использования средств, поступивших от физических и юридических лиц для предоставления одноразовой денежной помощи пострадавшим лицам и лицам, которые перемещаются с временно оккупированной территории Украины или района проведения антитеррористической операции.
Для получения денежной помощи такие лица обращаются в органы социальной защиты населения по месту регистрации проживания или по фактическому месту пребывания с соответствующим заявлением, в котором указываются причины необходимости предоставления денежной помощи и реквизиты счета, открытого в банковском учреждении.
К заявлению прилагаются:
- копия документа, удостоверяющего личность;
- копия справки о присвоении регистрационного номера учетной карточки плательщика налогов (кроме физлиц, которые по своим религиозным убеждениям отказались от его принятия и имеют об этом отметку в паспорте);
- копии документов, подтверждающих родственные отношения (свидетельство о браке, свидетельство о рождении детей);
- копия справки о взятии на учет лица, которое перемещается из Крыма или зоны проведения АТО;
- медицинская справка о состоянии здоровья или заключение медико-социальной экспертизы об установлении инвалидности (в случае необходимости).
Орган социальной защиты населения, в который поступило заявление, после соответствующей проверки принимает заявление и приложенные к нему документы и проводит проверку относительно получения лицом денежной помощи.
Местная комиссия по результатам рассмотрения поданных документов принимает решение о целесообразности предоставления денежной помощи, ее размере или об отказе в предоставлении денежной помощи в отношении каждого лица, подавшего заявление о получении денежной помощи.
Постановление Кабмина от 01.10.2014 г. № 535.
Джерело:
ЛІГА:ЗАКОН

середу, 8 жовтня 2014 р.

Новини законодавства

Шановний колего!

Експерти газети "Все про бухгалтерський облік" підготували для Вас огляд новин українського законодавства

Оприлюднено проект порядку електронного адміністрування ПДВ
З нового року діятиме електронна система адміністрування ПДВ. У зв'язку  з цим урядовці розробили проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» та оприлюднили його на власному веб-сайті.
В умовах системи електронного адміністрування ПДВ свіжоспечений документ визначає:
а) порядок відкриття/закриття ПДВ-рахунків  для платників податку;
б) особливості складання податкових накладних та розрахунків коригування;
в) механізм проведення розрахунків з бюджетом;
г) порядок здійснення автоматичного бюджетного відшкодування. 

вівторок, 7 жовтня 2014 р.

Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 17 вересня 2014 р. № 460
Київ
Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією
Відповідно до пункту 2 статті 15 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" Кабінет Міністрів України
постановляє:
Затвердити Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, що додаються.
Прем'єр-міністр УкраїниА.ЯЦЕНЮК
Інд. 70
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 вересня 2014 р. № 460

Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2015 рік

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
09.09.2014 № 10196/0/14-14/13
Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2015 рік
Під час розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві слід керуватися нижчезазначеним.
Як передбачено частиною першою статті 50 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено в частині першій цієї статті. При встановленні меншої норми тривалості робочого часу слід мати на увазі, що оплата праці в цьому випадку має провадитись за повною тарифною ставкою, повним окладом.
Відповідно до частини першої статті 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

Щодо операцій, які визнаються контрольованими

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
19.08.2014 № 1991/6/99-99-19-02-02-15
Щодо операцій, які визнаються контрольованими
Державна фіскальна служба України розглянула лист <...> щодо практичного застосування норм податкового законодавства і в межах компетенції повідомляє таке.
Перелік господарських операцій, які визнаються контрольованими, встановлено підпунктом 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України(далі - Кодекс).
Згідно з підпунктом 39.2.1.1 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Кодексу контрольованими операціями є:
• господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами - нерезидентами;
• господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами - резидентами, які задекларували від'ємне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік; застосовують спеціальні режими оподаткування станом на початок податкового (звітного) року; сплачують податок на прибуток підприємств та/або податок на додану вартість за іншою ставкою, ніж базова (основна), що встановлена відповідно до Кодексу, станом на початок податкового (звітного) року; не були платниками податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість станом на початок податкового (звітного) року.

понеділок, 6 жовтня 2014 р.

Інформація щодо державної соціальної підтримки найменш захищених верств населення при оплаті житлово-комунальних послуг. Інформація від 19.08.2014

Інформація щодо державної соціальної підтримки найменш захищених верств населення при оплаті житлово-комунальних послуг. Інформація від 19.08.2014 № | «Дебет-Кредит» - Нормативні документи:



'via Blog this'

Розяснення щодо зарахування на рахунки резидентів в уповноважених банках коштів в гривнях від продажу товарів за договорами з контрагентами з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Розяснення від 15.09.2014 №29-213/51623

Розяснення щодо зарахування на рахунки резидентів в уповноважених банках коштів в гривнях від продажу товарів за договорами з контрагентами з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Розяснення від 15.09.2014 №29-213/51623 | «Дебет-Кредит» - Нормативні документи:




Актуальні питання щодо соціального та правового захисту осіб, які беруть участь в антитерористичній операції. Питання - відповідь від 16.09.2014

Актуальні питання щодо соціального та правового захисту осіб, які беруть участь в антитерористичній операції. Питання - відповідь від 16.09.2014 № | «Дебет-Кредит» - Нормативні документи:



'via Blog this'

Стосовно заповнення товарно-транспортної накладної під час здійснення перевезень вантажів автомобільними транспортними засобами. Лист від 28.05.2014 №5615/25/10-14

Стосовно заповнення товарно-транспортної накладної під час здійснення перевезень вантажів автомобільними транспортними засобами. Лист від 28.05.2014 №5615/25/10-14 | «Дебет-Кредит» - Нормативні документи:



'via Blog this'

З 1 січня 2015 року всі податкові накладні реєструватимуться в Єдиному реєстрі в електронному вигляді


Дата статьи
18.09.2014

Які зміни передбачені по податкових накладних?
Відповідно до змін, внесених до ст. 201 Податкового кодексу України, скасовуються податкові накладні на паперових носіях. Зокрема, встановлюється норма, згідно з якою платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису уповноваженої платником особи, та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних. 
З 01.01.2015 р. усі податкові накладні (незалежно від суми ПДВ в одній податковій накладній)підлягатимуть реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді(відповідні зміни внесено до п.11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України).

Проект: Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість


                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від  ______   вересня 2014 року № _____  



Порядок
електронного адміністрування податку на додану вартість

І. Загальні положення
1. Цей Порядок розроблено на виконання вимог статті 2001 Податкового кодексу України. Порядок визначає механізм відкриття та закриття рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, особливості складання податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних в умовах дії системи електронного адміністрування податку на додану вартість, а також механізм проведення розрахунків з бюджетом із застосуванням рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
1) банк – ПАТ „Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках”, визначений Кабінетом Міністрів України як установа, в якій відкриваються та обслуговуються рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість;
2) отримувач – покупець товарів/послуг;
3) платники податку – платники податку на додану вартість;
4) податок – податок на додану вартість;
5) постачальник – продавець товарів/послуг;
6) рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість – рахунок, відкритий у банку, визначеному підпунктом 1 цього пункту;
розрахунок коригування  – розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної;
7) спеціальний рахунок – рахунок, відкритий у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства і рибальства для акумулювання сум податку на додану вартість, що нараховуються на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів (послуг), у порядку, передбаченому статтею 209 розділу V Податкового кодексу України.
 

Щодо питання розірвання або невиконання договорів купівлі-продажу за фактом встановлення форс-мажорних обставин у звязку із тимчасовою окупацією території України


Міністерство юстиції України. Лист від 30.05.2014 , №6602-0-26-14/8.1 
Остання редакція від 30.05.2014. Прийняття

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
ЛИСТ
30.05.2014 № 6602-0-26-14/8.1
На виконання пункту 7 протоколу міжвідомчої наради з питань "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2014 року "Про деякі заходи щодо захисту майнових прав та інтересів держави Україна у зв'язку із тимчасовою окупацією території України", уведеного в дію Указом Президента України від 7 травня 2014 року № 458" від 20 травня 2014 року, проведеної в Апараті Ради національної безпеки і оборони України під головуванням заступника Секретаря РНБО України Литвиненка О. В., Міністерство юстиції разом з Торгово-промисловою палатою України опрацювало питання розірвання або невиконання договорів купівлі-продажу за фактом встановлення форс-мажорних обставин у зв'язку із тимчасовою окупацією території України та інформує про таке.