середу, 16 жовтня 2013 р.

Получение справок ф. №22-ОПП и №12-ОПП

24.09.2012


Как осуществляется выдача справок по формам №22-ОПП и №12-ОПП, в том числе повторно, и каков срок их действия?
Якщо платник податків подавав заяву за ф. №8-ОПП про припинення платника податків, то після проведеної документальної позапланової перевірки платника податків та його відокремлених підрозділів і закінчення законодавчо встановлених строків сплати узгоджених грошових зобов’язань такого платника податків та його відокремлених підрозділів, у разі відсутності заперечень органу ДПС щодо здійснення державної реєстрації припинення платника податків і встановлення факту відсутності заборгованості платника податків та його відокремлених підрозділів перед бюджетом щодо сплати платежів орган ДПС складає довідку про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів за ф. №22-ОПП. 

понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Как начисляется компенсация за неиспользованный отпуск при увольнении



ПРАВОВЫЕ ИЗВЕСТИЯ


Разъяснения содержатся в соответствующем письме Минсоцполитики.

В письме от 08.05.2013 г. № 498/13/84-13 Минсоцполитики разъяснило порядок начисления компенсации за неиспользованный отпуск при увольнении.
Указано, что исчисление средней заработной платы для начисления компенсации за неиспользованный отпуск производится согласно Порядку исчисления средней заработной платы, исходя из выплат за последние 12 календарных месяцев работы, предшествующих месяцу выплаты компенсации за неиспользованный отпуск.
Если работниками отработано менее 12 календарных месяцев, то вычисление средней заработной платы производится исходя из выплат за фактическое время работы, то есть с первого числа месяца после оформления до первого числа месяца, в котором выплачивается компенсация за неиспользованный отпуск.
Если начисления производятся исходя из средней заработной платы, а работником не отработано календарный месяц с первого по первое число, то расчеты проводятся исходя из установленных ему в трудовом договоре тарифной ставки, должностного оклада (п. 4 Порядка).
Согласно п. 7 Порядка начисление суммы компенсации за неиспользованный отпуск работника производится путем деления суммарного заработка за последние перед месяцем, в котором работник увольняется, 12 месяцев на соответствующее количество календарных дней года (за исключением праздничных и нерабочих дней, установленных законодательством). Полученный результат умножается на число календарных дней неиспользованного отпуска.

Щодо оплати відрядження у вихідні дні та табелювання

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 26.04.2013 р. N 478/13/84-13
Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист та повідомляє.
Законодавством України, зокрема підпунктом 140.1.7. Податкового кодексу України встановлено, що суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів України.
На виконання цієї норми Кабінет Міністрів України прийняв відповідну постанову від 02.02.2011 р. N 98, а Міністерство фінансів України, в свою чергу, видало наказ від 17.03.2011 р. N 362, яким викладена в новій редакції "Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон" (далі – "Інструкція").
Відповідно до пункту 9 розділу 1 "Загальні положення" Інструкції на працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений. Замість днів відпочинку, не використаних за час відрядження, інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються.
Пунктом 10 Інструкції визначено, якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дня, то компенсація за роботу в ц дні виплачується відповідно до чинного законодавства.
Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 Кодексу законів про працю України.
Тобто, робота працівника, який спеціально відряджений для роботи у святкові й неробочі дні, оплачується у подвійному розмірі годинної або денної ставки.
Враховуючи, що положення Інструкції поширюється лише на органи державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, то госпрозрахункові підприємства питання стосовно відряджень, в т.ч. і щодо порядку направлення працівників у відрядження та компенсації за роботу у вихідні дні, мають врегулювати в колективному договорі.

За командировку в выходные - оплата в двойном размере

12.07.2013

Минсоцполитики проанализировало нормы НКУ, КЗоТ и Инструкции о служебных командировках в Украине и за границу и рассмотрены вопросы учета рабочего времени на предприятии, направляет работника в командировку

У листі від від 26.04.2013 р. №478/13/84-13 Мінсоцполітики проаналізувало норми ПКУ, КЗпП та Інструкції про службові відрядження в Україну та за  кордон і зробило висновок, що робота працівника, який спеціально відряджений для роботи у святкові й неробочі дні, оплачується у подвійному розмірі годинної або денної ставки.
Однак враховуючи, що положення Інструкції поширюється лише на органи державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, то госпрозрахункові підприємства питання стосовно відряджень, в т.ч. і щодо порядку направлення працівників у відрядження та компенсації за роботу у вихідні дні, мають врегулювати в колективному договорі.
Що ж до оплата праці за виконану роботу, то вона здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і її розмір не може бути нижчим середнього заробітку.
До денного заробітку працівника, який має порівнюватись із середньоденним заробітком, при оплаті періоду відрядження включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо. Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю не включається до денної заробітної плати працівника при порівнянні.
У листі також розглянуто питання обліку робочого часу на підприємстві, яке направляє працівника у відрядження. Зокрема, Мінсоцполітики зазначає, що такий облік проводиться відповідно до встановленого режиму робочого часу для підприємства. Робочий час працівника, направленого у відрядження, обліковують на підставі наказу керівника – замість робочих днів працівникові роблять відмітку, що підтверджує працівника у відрядженні.
Отправить по E-mail
Автор: Волос Наталия
Источник: «Дебет-Кредит»

ЛИСТ від 20.06.2013 р. N 333/18/99-13

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Департамент соціального страхування та партнерства на лист від 22.05.2013 р. N 160 щодо застосування пропорційного розподілу при обчисленні середньоденної заробітної плати для розрахунку допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності повідомляє.
Механізм розрахунків із зазначеного питання, запропонований Міністерством праці та соціальної політики, зокрема листом від 14.09.2006 р. N 600/020/99-06, застосовується на теперішній час.
У випадку, якщо сума оплати праці (з урахуванням оплати відпустки) в місяці розрахункового періоду перевищує максимальну величину місячної заробітної плати, треба здійснити пропорційний розподіл заробітної плати, з якої сплачені страхові внески.
Якщо застрахована особа в розрахунковому періоді частину місяця перебувала у відпустці і сума оплати праці (з урахуванням оплати відпустки) менша максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати, при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності включаються виплати за відпрацьовані дні без пропорційного розподілу.
Установлену Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. N 21-5, черговість урахування виплат під час визначення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, неможливо застосувати для пропорційного розподілу при обчисленні середньоденної заробітної плати для розрахунку допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, оскільки база нарахування єдиного внеску є більш широкою і включає виплати, які при розрахунку вищезазначеної допомоги не враховуються.
Директор Департаменту
страхування та партнерства
О. Постоюк

Расчет больничных в месяце отпуска

01.08.2013
Если сумма оплаты труда (с учетом оплаты отпуска) в месяце расчетного периода превышает максимальную величину месячной зарплаты, необходимо осуществить пропорциональное распределение зарплаты, с которой уплачены страховые взносы

Минсоцполитики отметило, что если сумма оплаты труда (с учетом оплаты отпуска) в месяце расчетного периода:
- не превышает максимальную величину месячной заработной платы, то при исчислении средней заработной платы для начисления пособия по ВУТ включаются выплаты за отработанные дни без пропорционального распределения;
- превышает максимальную величину месячной заработной платы, то необходимо осуществить пропорциональное распределение заработной платы, с которой уплачены страховые взносы.
Некоторые выплаты, включаемые в базу начисления ЕСВ, не учитываются при расчете помощи по ВУТ, поэтому очередность учета выплат при определении максимальной величины базы начисления ЕСВ невозможно применить для пропорционального распределения заработной платы для расчета помощи по ВУТ (письмо от 20.06.2013 г. № 333/18/99-13).
Отправить по E-mail
Источник: ЛІГА:ЗАКОН

Вычисляем среднюю зарплату для расчета больничных правильно

27.08.2013














Минсоцполитики в письме от 22.07.2013 г. №380/18/99-13 напоминает, как правильно исчисляется средняя заработная плата для расчета больничных

Мінсоцполітики нагадує: у розрахунковому періоді при обчисленні середньої зарплати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності враховується зарплата у розмірі, в якому вона була нарахована, та на яку було нараховано єдиний внесок, а також враховуються фактично відпрацьовані дні у цих місяцях. 
Сума донарахованої зарплати включається в базу для нарахування єдиного внеску в місяці, у якому здійснено донарахування, і не впливає на розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачена за попередній період.
Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня зарплата для розрахунку страхових виплат, є період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески. Таким періодом є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.
 
Отправить по E-mail
Источник: «Дебет-Кредит»

За помилково сплачений в ПФУ єдиний соцвнесок не штрафуватимуть

08.10.2013

Яким чином повертаються помилково сплачені після 01.10.2013 року суми ЄСВ на рахунки Пенсійного фонду України?
Сплачені кошти єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування після 01.10.2013 р. на рахунки Пенсійного фонду України в подальшому автоматично будуть перераховані до Міністерства доходів і зборів та штрафні санкції і пеня нараховуватись не будуть.

Cплата єдиного соцвнеску з доходу, отриманого за кордоном, - право, а не обов'язок громадян

Сегодня 12:00
Чи є базою нарахування єдиним соцвнеском дохід, отриманий фізособою за межами України?
Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є роботодавці - юридичні особи та фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців) (п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).
Враховуючи положення частини 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем) сплачують єдиний внесок за найманих працівників із сум нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
Громадяни України, які працюють за межами України, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.
Отже, дохід, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування ЄСВ. При цьому, громадяни України, які працюють за її межами мають право на добровільну сплату ЄСВ, у разі заключення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Щодо нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористану відпустку

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 06.08.2013 р. № 20685/03-30


Пенсійний фонд України розглянув листа щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суми компенсації за невикористану відпустку і, в межах компетенції, повідомляє.
Відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

середу, 2 жовтня 2013 р.

Термін подання звітності


Друк
Шановні керівники!
Головне управління статистики нагадує Вам, що подання респондентами даних органам державної статистики передбачено нормами діючого законодавства, зокрема, Господарським кодексом України (ст.19) та Законом України “Про державну статистику”. Згідно зі статтею 18 Закону України “Про державну статистику” респонденти зобов’язані безкоштовно у повному обсязі, за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію і дані бухгалтерського обліку.
Повідомляємо, що за ст. 186.3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням; незабезпечення належного стану первинного обліку; порушення порядку ведення Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від десяти до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Надаємо перелік статистичної та фінансової звітності, за якою підприємствам необхідно звітувати до Головного управління статистики, яке знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 15.