середу, 26 червня 2013 р.

Административная ответственность: за что могут оштрафовать бухгалтера

Дата статьи

Сегодня 08:30

Ответственность за несвоевременное составление первичных документов и регистров бухгалтерского учета, а также недостоверность отраженных в них данных несут лица, составившие и подписавшие такие документы

Письмо Минфина от 26.04.2013 г. №31-08410-07-10/13557 поднимает вопросы административной ответственности бухгалтера.
Соблюдение на предприятии установленных единых методологических начал бухгалтерского учета, составление и представление в определенные сроки финансовой отчетности; организация контроля за отражением на счетах бухгалтерского учета всех хозяйственных операций; участие в оформлении материалов, связанных с недостачей и возмещением потерь от недостачи, хищения и порчи активов предприятия; обеспечение проверки состояния бухгалтерского учета в филиалах, представительствах, отделениях и других обособленных подразделениях предприятия отнесены к полномочиям главного бухгалтера или лица, на которое возложено ведение бухгалтерского учета предприятия.

середу, 19 червня 2013 р.

Податкову накладну виписали двічі: коригуємо зобов'язання та подаємо уточнюючу Декларацію з ПДВ

12.06.2013
Як виправити помилку в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) і податковій декларації з ПДВ, якщо у разі постачання товарів/послуг неплатнику ПДВ продавцем було двічі виписано податкову накладну за першою та другою подією?
Відповідно до п. 201.4 ст. 201 Податкового кодексу України податкову накладну слід складати у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця.
Пунктом 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. № 1379, визначено, що усі примірники податкових накладних, які складаються, зокрема, у разі постачання товарів/послуг покупцю, не зареєстрованому як платник податку, залишаються в особи, що їх виписала.
Згідно з п. 1.1 розділу III Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну України від 17.12.2012 р. № 1340 (далі — Порядок № 1340), облік виданих податкових накладних проводиться у день виникнення податкових зобов’язань, дата виникнення яких визначається відповідно до вимог ст. 187 Податкового кодексу.
Виправлення помилки в Реєстрі здійснюється методом сторно за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення такої помилки (п. 1 розділу I Порядку № 1340).
Метод сторно здійснюється шляхом зворотного запису на величину помилки в тому звітному періоді, у якому її виявлено (п. 2 розділу V Порядку № 1340).
Отже, якщо при постачанні товарів/послуг неплатнику ПДВ платник податку двічі виписав податкову накладну за першою та другою подією та відобразив ці податкові накладні в Реєстрі, то такий платник податку має змогу відкоригувати податкові зобов’язання, нараховані ним за другою подією, методом сторно на підставі бухгалтерської довідки. При цьому якщо податкові зобов’язання, нараховані за другою подією, було задекларовано в податковій звітності з ПДВ у попередніх звітних податкових періодах, то платник податку у звітному періоді, в якому виявлено помилку, має право подати уточнюючий розрахунок.

Помилку в заповненні рядка 25.1 декларації з ПДВ можна виправити, подавши уточнюючий розрахунок

Сегодня 12:00

При поданні податкової декларації за новою формою підприємством допущено помилку: визначену до сплати до бюджету суму ПДВ відображено в рядку 25, але не заповнено рядок 25.1. Чи вважатиметься така декларація неправильно заповненою? Якими є дії контролюючого органу в цьому випадку? Чи можна самостійно виправити таку помилку?
Наказом №1342 затверджено нову форму декларації з ПДВ (подається платниками починаючи з 01.04.2013 р.), яка є уніфікованою і об’єднує в собі всі види податкових декларацій, які існували раніше (загальну, скорочену, спеціальну, переробного підприємства). Цим наказом також затверджено Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.
Таким чином, починаючи з 01.04.2013 р. платники ПДВ подають податкову звітність за єдиною формою, змінюючи при її поданні лише коди декларації залежно від виду діяльності:
0110 — загальна декларація, подається всіма платниками податку; в ній відображаються операції платника податку, за якими здійснюються розрахунки з бюджетом;
0121 — 0123 — декларації подаються платниками, які є суб’єктами спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві (ст. 209 Податкового кодексу): 0121 — спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства, 0122 — лісового господарства та 0123 — рибальства;

суботу, 15 червня 2013 р.

Мінсоцполітики розповіло про вимоги до штатного розпису

03.06.2013
Лист Мінсоцполітики від 25.04.2013 р. №336/13/155-13

Письмо Минсоцполитики от 25.04.2013 г. №336/13/155-13 разъясняет вопросы необходимости утверждения штатного расписания на предприятиях и возможности создания расширенных названий должностей, не предусмотренных Классификатором профессий.
1.  Утверждение штатного расписания на предприятии является обязательным. Его отсутствие считается нарушением требований законодательства о труде, за которое работодатель может нести административную ответственность в размере 510-1700 грн (ч.1 ст.41 КУпАП). И это не смотря на то, что предприятие вправе самостоятельно определять свою организационную структуру, устанавливать численность работников и штатное расписание (ст. 64 ХКУ). 

понеділок, 10 червня 2013 р.

Неблагоприятные растения

Насчет мертвых, больных и неухоженных растений Вы уже предупреждены. Но есть и своего рода список «вредителей», которым, с точки зрения фен шуй, в доме не место.

растения и фен шуй

Сциндапсус - нежелательное растение
В первую очередь это ядовитые растения. Помимо опасности, представляемой для детей и животных, они обладают чересчур агрессивной и неуправляемой энергетикой, которую сложно подчинить и поставить себе на пользу.

Следуя из практики фен шуй — растения, подаренные неприятными Вам людьми, вряд ли принесут пользу. Избавьтесь от них без сожаления.

Кактусы, елки и прочие «колючки» тоже редко получают одобрение практиков фен шуй. Хотя коническая форма ели в целом благоприятна, а тот заряд позитива, который мы получаем от нее в канун Нового года с лихвой компенсирует негатив, исходящий от ее иголочек. Кактус же в некоторых случаях можно применять для подавления излишней гневливости и обидчивости. А, будучи поставлен на подоконник и отгорожен от комнаты шторой, он охранит дом от грабителей.

Сциндапсус или мужегон, как считается, буквально «выживает» из дому мужчин. Причем не только мужа или возлюбленного, но и сыновей. Впрочем, если такой цветок живет у Вас давно, а в семье царят любовь и покой – не спешите расставаться с ним. Возможно, именно Вам он подходит.

У якому випадку не утримується ПДФО з доходу фізосіб-підприємців

06.06.2013
Cуб’єкт господарювання чи самозайнята особа, які нараховують (виплачують) фізичній особі – підприємцю дохід від здійснення нею підприємницької діяльності, не завжди утримують податок на доходи у джерела виплати
А саме, податок не утримується під час нарахування фізичній особі–підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, якщо цією особою надано юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, з якими має господарські відносини, копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як СПД. Таким документом може бути витяг або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб–підприємців.

Нацбанк обмежив готівкові розрахунки сумою в 150 тис. грн

07.06.2013

2
Правління Національного банку України затвердило постанову про обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами до 150 тис. грн з 1 вересня 2013 р.

По словам представителя НБУ, постановление Нацбанка, предусматривающее расширение круга лиц, расчеты между которыми не могут осуществляться в наличной форме, и ограничение предельной суммы проведения расчетов в наличной форме между физическими лицами до 150 тыс. грн, утверждено правлением Национального банка Украины в четверг, и будет зарегистрировано в Министерстве юстиции в ближайшее время.
«Сегодня правление Национального банка приняло решение установить ограничение наличных расчетов до 150 тыс. грн с 1 сентября, чтобы у участников расчетов была возможность подготовить необходимый инструментарий для проведения безналичных платежей, а Министерство юстиции привело в соответствие свои нормативно-правовые акты во избежание несогласованности между ними», - сообщила Рычаковская. По ее словам, ограничение касается расчетов между физическими лицами и субъектами хозяйствования, а также расчетов физических лиц между собой по договорам, подлежащим нотариальному заверению.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ за період з 3 по 7 червня 2013 року


 До відома 

  • Оприлюднено травневий індекс споживчих цін на товари та послуги
    За повідомленням Держстату, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у травні 2013 року становить 100,1%, порівняно з квітнем 2013 року.
    За інформацією офіційного сайта Держстату 

  • Допомогу по вагітності та пологах обкладатимуть ЄСВ
    Президент України підписав закон, який вносить зміни до законодавства щодо пенсійного забезпечення. Зокрема, особи, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і одержують відповідну допомогу, тепер підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. А суму допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами відтепер обкладають єдиним соцвнеском.
    Закон України від 14.05.13 р. № 231-VII. Набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його опублікування

Мужчины-машинисты в Швеции перешли на юбки

 Мужчины-машинисты в Швеции перешли на юбки
Более десяти машинистов в Швеции обошли запрет на ношение шортов, надев юбки для работы в жаркую погоду. Их работодатель оказался не в силах им это запретить.
Машинисты, работающие на пригородной линии к северу от Стокгольма, надевают юбки на работу уже в течение последних двух недель.

Податкові інспекції м. Києва: коди ЄДРПОУ


Головне Управління Міндоходів у м. Києві інформує, що 3 червня 2013 року у Державному реєстрі юридичних осіб – платників податків зареєстровано 10 Державних податкових інспекцій у районах м. Києва. Новоствореним податковим інспекціям присвоєно нові податкові номери (коди ЄДРПОУ)
Назва району
Податковий номер
ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38745056
ДПІ у Дарницькому районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38748099
ДПІ у Деснянському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38735205
ДПІ у Дніпровському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38730029
ДПІ в Оболонському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38765858
ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38748591
ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38671091
ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38760467
ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38747190
ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
38728711

Работающая мама может з больничного уйти в отпуск, а затем обратно на больничный

07.06.2013
Может ли сотрудница, которая работает в режиме неполного рабочего дня, у которой ребенок до 3-х лет и которая находится на больничном, уйти в ежегодный отпуск, а из отпуска опять на больничный? За сколько она должна предупредить предприятие об отпуске? Имеет ли она право присылать больничные листы по почте?
Согласно ст. 10 Закона об отпусках  очередность предоставления отпусков определяется графиками, которые утверждаются собственником или уполномоченным им органом (руководством предприятия) и доводится до сведения всех работников. При составлении графиков учитываются интересы производства, личные интересы работников и возможности для их отдыха. Конкретный период предоставления отпуска согласовывается между работником и руководством предприятия, которое обязано письменно сообщить работнику о дате начала отпуска не позднее, чем за две недели до установленного графиком срока. В то же время  на практике на многих предприятиях графики отпусков не составляются (что является нарушением трудового законодательства). В таких случаях основанием для предоставления отпуска является заявление работника, в котором указывается, с какого числа и на какой срок работник хочет уйти в отпуск.

Визначення звичайної ціни у разі експорту-імпорту однакових товарів за різними цінами

Дата статьи

03.06.2013
Підприємство реалізує на експорт власну продукцію по собівартості (1875 грн), яка є і митною ціною, і договірною. Контрагентам на території України реалізує за ціною 2417 грн. Яка в даному випадку звичайна ціна? Різниця інтервалу становить 22,42%, що більше за допустимий неоподаткований. Яку суму потрібно вказувати в розділі 1 декларації з ПДВ в колонці А і в звіті про суми податкових пільг за кодом пільг 14010394?

Індексація заробітної плати у разі звільнення працівника

03.06.2013
Чи застосовується при звільненні працівника індексація?
Відповідно до п. 2 Порядку №1078 (Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ  від 17 липня 2003 р. №1078 ) індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру.
Зокрема індексується:
 оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.
Для заробітної плати, отримуваної за останній місяць роботи на конкретному підприємстві, виключень по індексації не передбачено.
Перелік об’єктів, що не підлягають індексації визначений п.3 Порядку №1078.
Отправить по E-mail
Автор: Кловская Юлия

Бесплатная аренда помещения предпринимателем на едином налоге: что является доходом?

03.06.2013
Предприятие-юрлицо на едином налоге (4 группа) сдает бесплатно нежилое помещение предпринимателю на едином налоге (2 группа) под торговую точку (магазин). Какие налоговые последствия для юрлица и СПД- предпринимателя? Как правильно оформить такую сделку, если директор и предприниматель - одно лицо?
В соответствии с п. 292.3 НКУ,  в сумму дохода плательщика единого налога включается стоимость безвозмездно полученных в течение отчетного периода товаров (работ, услуг). Безвозмездно полученными считаются товары (работы, услуги), предоставленные плательщику единого налога в соответствии с письменными договорами дарения и другими письменными договорами, заключенными в соответствии с законодательством, по которым не предусмотрено денежной или другой компенсации стоимости таких товаров (работ, услуг) или их возврат, а также товары, переданные плательщику единого налога на ответственное хранение и использованные таким плательщиком единого налога.

Сроки выдачи компенсации за неиспользованный отпуск при увольнении

03.06.2013
Работник отработал последний день 30.04.2013 г. Заработная плата за апрель начислена, но не была начислена компенсация за неиспользованный отпуск. Можно ли провести начисление и выдачу компенсации 01.05.2013 г.?
В соответствии со ст. 116 КЗоТ, при увольнении работника выплата всех сумм, причитающихся ему от предприятия, учреждения, организации, производится в день увольнения. Если работник в этот день не работал, то указанные суммы должны быть выплачены
не позднее следующего дня после предъявления уволенным работником требования о расчете. При этом о начисленных суммах, причитающихся работнику при увольнении, работодатель должен в письменном виде уведомить работника перед выплатой этих сумм. В случае спора о размере этих сумм работодатель должен в день увольнения выплатить не оспариваемую им сумму.
Последний рабочий день сотрудника – это день, когда ему должны бать выплачены все полагающиеся ему суммы.
Отправить по E-mail
Автор: Кловская Юлия

Випадки, в яких оформляють бухгалтерську довідку

04.06.2013
В яких випадках складається бухгалтерська довідка?
Найпоширеніша причина складання бухгалтерської довідки — це виправлення помилок в обліку, допущених у минулих звітних періодах. Проте є багато інших випадків, коли потрібно (або можна) скласти бухгалтерську довідку. Пропонуємо орієнтовний перелік господарських операцій, які можна оформити бухгалтерською довідкою у вигляді таблиці.
Таблиця
Випадки, в яких оформляють бухгалтерську довідку

Розрахунок відпусткових при наданні щорічної відпустки: приклад

Дата статьи

04.06.2013
Як проводиться розрахунок відпусткових?
Розрахунок сум відпусткових при наданні працівникам щорічної відпустки або при виплаті їм компенсації за невикористану відпустку провадиться відповідно до Порядку №100.
Нарахування виплат за час відпустки або компенсації за невикористану відпустку здійснюється виходячи з розміру середньоденної заробітної плати шляхом
ділення сумарного заробітку за останні перед початком відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період (з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку) на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду. Отриманий результат множиться на кількість календарних днів відпустки.
Розрахунок відобразимо у вигляді формули:
В = Д х ЗП : (К - С - Н),
де:
В — сума відпусткових;
Д — кількість календарних днів відпустки;
ЗП — сума заробітної плати та інших виплат, які включаються до розрахунку середньої заробітної плати та нараховані в розрахунковому періоді;
К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за 12 місяців — 365 (у високосному році — 366) календарних днів або за інший менший період);
С — кількість святкових та неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;
Н — час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, у розрахунковому періоді.
Отже, для правильного розрахунку суми відпусткових необхідно правильно визначити:
— кількість календарних днів у розрахунковому періоді;
— виплати, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати.
Отправить по E-mail
Автор: Кондзелка Марьяна

Тривалість відпустки за свій рахунок законодавством не обмежена

Дата статьи

03.06.2013
Працівник звернувся з проханням надати відпустку за власний рахунок за сімейними обставинами на 7 календарних днів. Чи можемо ми надати таку відпустку на 7 днів, чи слід її надавати на 15 календарних днів? Чи може бути поділена відпустка за власний рахунок?
Можливість надання відпустки без збереження заробітної плати або так званої відпустки за власний рахунок передбачено ст. 84 КЗпП, а також статтями 25, 26 Закону про відпустки. Така відпустка надається:
— за бажанням працівника в обов'язковому порядку у випадках, передбачених ст. 25 Закону про відпустки (це відпустки для окремих категорій працівників або відпустки, які надаються за певних обставин, зокрема, пенсіонерам, інвалідам, сумісникам, особам, які одружуються, тощо) та іншими нормативно-правовими актами (зокрема, статтями 210, 218 КЗпП — для осіб, що навчаються тощо);
— за угодою між працівником і працедавцем відповідно до ст. 26 Закону про відпустки (одночасно мають бути і бажання працівника піти у таку відпустку, і згода на це роботодавця. Фактично на такий вид відпусток мають право всі працівники). У такому разі роботодавець може (але не зобов'язаний) надати відпустку без збереження зарплати за сімейними обставинами або з інших причин на строк, обумовлений угодою між ним та працівником, але не більше 15 календарних днів на рік.

середу, 5 червня 2013 р.

Об отсутствии объекта экологического налога нужно уведомить налоговую

27.05.2013
Если налогоплательщик не планирует в течение отчетного года осуществления выбросов, сбросов загрязняющих веществ, размещение отходов и образования радиоактивных отходов, то ему необходимо подать в Миндоходов соответствующее заявление.

Міністерство доходів і зборів України нагадало, що базовий період для екологічного податку дорівнює календарному кварталу.
У разі, якщо платник податку не планує протягом звітного року здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів та утворення радіоактивних відходів, то йому необхідно повідомити відповідний територіальний орган Міндоходів України.
Для цього потрібно подати заяву за місцем розташування джерел забруднення про відсутність об’єкта обчислення екологічного податку.Заява складається у довільній формі не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за І квартал звітного року.
Нагадуємо, що питання нарахування та сплати екологічного податку регулюються розділом VIII Податкового кодексу України.

«Дорожній» чи «подорожній» лист - суть первинного документа не змінюється

31.05.2013
На звернення бізнесу у Держпідприємництві роз’яснили дію наказу №488/346 «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля»

У Держпідприємництві нагадали,  що перелік документів, які мають бути у підприємства, що використовує вантажний автотранспорт, затверджений постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207. Особи, уповноважені здійснювати контроль на автотранспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, повинні керуватися саме цим нормативно-правовим актом. Інші документи вимагати заборонено.
Зауважено, що при перевезеннях на договірних засадах та перевезеннях для власних потреб перелік необхідних документів різний. При перевезеннях вантажу на договірних засадах потрібна товарно-транспортна накладна (ТТН), а для власних потреб – накладна або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж. Зауважено, що додаткові документи необхідні тільки у разі перевезення небезпечних вантажів та вантажів з перевищенням габаритних або вагових обмежень.

Формуємо витрати на закордонне відрядження

Дата статьи30.05.2013
Кількість переглядів2540
Количество комментариев2
Оцінка матеріалу:
  1. Жахливо
  2. Погано
  3. Нормально
  4. Добре
  5. Відмінно
3.5/2
Податківці роз'яснили, чи перераховуються курсові різниці інвалюти при формуванні витрат на відрядження за кордон, якщо працівнику видано аванс на відрядження на корпоративну картку

Государственная налоговая служба разъяснила, перечисляются ли курсовые разницы иностранной валюты при формировании расходов на командировку за границу, если работнику выдан аванс на командировку на корпоративную карту.
В письме от 27.05.2013 г. указано, что согласно п. 5 раздела I Инструкции о служебных командировках в пределах Украины и за границу, предприятие, отправляющее работника, обеспечивает его средствами для осуществления текущих расходов во время служебной командировки (авансом). Аванс командированному работнику может выдаваться наличностью или перечисляться в безналичной форме на соответствующий счет для использования с применением платежных карточек.

Як компенсувати невикористані дні щорічної відпустки

05.06.2013
Лист Мінсоцполітики від 27.03.2013 р. №321/13/84-13

Мінсоцполітики нагадало, що згідно зі ст. 24 Закону України "Про відпустки" у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.
Середня зарплата для нарахування компенсацій за невикористану відпустку обчислюється згідно з Порядком №100виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців.
Якщо працівниками відпрацьовано менше 12 календарних місяців, то обчислення середньої заробітної плати провадиться виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто, з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Припиняється підтримка програмного забезпечення «ДПС Захист звітності»

Дата статьи05.06.2013

З 5 червня АЦСК ІДД припиняється надання у користування програмного забезпечення "ДПС Захист звітності"

З 05 червня 2013 року АЦСК ІДД припиняється надання у користування програмного забезпечення для звітності "ДПС Захист звітності". Для встановленого раніше програмного забезпечення "ДПС Захист звітності" технічна підтримка буде надаватись до 01 липня 2013 року.
Детальна інформація про збереження звітів та квитанцій з програмного забезпечення "ДПС Захист звітності", за цим посиланням >>>
Для накладення електронного цифрового підпису на електронну звітність та подання її до контролюючих органів АЦСК ІДД пропонує використовувати більш зручне безкоштовне програмне забезпечення або електронні сервіси компаній, які сприяють поліпшенню процесу подання звітності, впровадженню електронних сервісів та розвитку електронного документообігу.
Переглянути перелік доступного програмного забезпечення можна тут >>> 
Отправить по E-mail
Джерело: АЦСК ІДД ДПС