середу, 29 травня 2013 р.

Платить налог с денежных переводов из-за границы придется только каждому десятому


Дата статьи28.05.2013

Миндоходов нашел новый источник пополнения бюджета, однако, как утверждают юристы, уплачивать налог придется лишь каждому десятому
Министерство доходов и сборов Украины на своем официальном сайте утверждает, что денежные переводы, которые граждане Украины получают из-за границы на текущие или карточные счета, считаются иностранными доходами, которые подлежат налогообложению по результатам подачи годовой налоговой декларации о доходах. Ставки налогообложения составляют 15% и 17% в зависимости от размера доходов. В частности, ставка 17% применяется к сумме, большей десяти минимальных заработных плат (11 470 грн), — подчеркивается в сообщении фискального ведомства.

Об отсутствии объекта экологического налога нужно уведомить налоговую


Дата статьи27.05.2013
Количество просмотров2947
Если налогоплательщик не планирует в течение отчетного года осуществления выбросов, сбросов загрязняющих веществ, размещение отходов и образования радиоактивных отходов, то ему необходимо подать в Миндоходов соответствующее заявление.

Міністерство доходів і зборів України нагадало, що базовий період для екологічного податку дорівнює календарному кварталу.
У разі, якщо платник податку не планує протягом звітного року здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів та утворення радіоактивних відходів, то йому необхідно повідомити відповідний територіальний орган Міндоходів України.
Для цього потрібно подати заяву за місцем розташування джерел забруднення про відсутність об’єкта обчислення екологічного податку. Заява складається у довільній формі не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за І квартал звітного року.
Нагадуємо, що питання нарахування та сплати екологічного податку регулюються розділом VII Податкового кодексу України.

вівторок, 28 травня 2013 р.

Поля «Найменування продавця» та «Найменування покупця» податкової накладної можуть бути заповнені великими та маленькими буквами


У полях «Найменування продавця» та «Найменування покупця» податкової накладної має зазначатися назва юридичної особи, яка відповідає назві, вказаній у її статутних документах. При цьому назва такої юридичної особи може бути відображена у податковій накладній як лише великими, так і великими та маленькими літерами, якщо вона повністю збігається із вказаною у статутних документах.
Одним із обов'язкових реквізитів податкової накладної відповідно до ст. 201 Податкового кодексу України є повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг.
Враховуючи вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затверджені наказом Мін'юсту України від 05.03.2012 р. №368/5, у реєстраційній картці та в позиції установчих документів «Найменування юридичної особи» при написанні найменування обов'язково використовуються великі літери. Проте у тексті документа та на титульній сторінці найменування може бути написане великими та малими літерами. Тобто найменування юридичної особи, написане великими літерами, є тотожним найменуванню такої особи, написаному великими та маленькими літерами, якщо ці букви повністю збігаються.
Джерело: ГУ Міндоходів України у м. Києві

суботу, 11 травня 2013 р.

Чи застосовуються фінансові санкції у разі сплати єдиного внеску на неналежний рахунок?


Понеділок, 29 Квітня 2013

Відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску, регулюються Законом України від 08.07.2012 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нижче за текстом – Закон).
Згідно з частинами 5 та 7 ст. 9 Закону сплата єдиного внеску здійснюється виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування. Єдиний внесок сплачується шляхом переказу платником безготівкових коштів з його банківського рахунка. Фізичні особи – платники єдиного внеску, які не мають банківського рахунка, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.
Платники єдиного внеску зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20-го числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць (частина 8 ст. 9 Закону).
Відповідно до пункту 2 частини 11 ст. 25 Закону за несплату (непереказування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасний переказ) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум.
Згідно з частинами 10 та 13 ст. 25 Закону на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені, передбаченої цим Законом, починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (переказу) включно.
Днем сплати єдиного внеску вважається день списання банком або Державним казначейством України суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок Пенсійного фонду.
Механізм переказу коштів на належний рахунок визначений Порядком зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, який затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. №21-1 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 20.10.2010 р. за №955/18250 (нижче – Порядок).
Згідно з пунктом 9 Порядку помилково сплачені суми єдиного внеску та/або фінансових санкцій на неналежний рахунок органу Пенсійного фонду переказуються шляхом оформлення органом Пенсійного фонду розрахункового документа про переказ коштів на відповідний рахунок органу Пенсійного фонду за заявою платника не пізніше наступного робочого дня після надходження такої заяви.
У разі сплати сум єдиного внеску на неналежні рахунки застосування фінансових санкцій є правомірним.
Купчанко Інна, головний спеціаліст відділу роботи з платниками Головного управління ПФУ у Чернівецькій області

Затверджено Методичні рекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності


Понеділок, 08 Квітня 2013

У Методичних рекомендаціях розглядається питання розкриття інформації за статтями балансу (звіту про фінансовий стан), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал.
Форма і склад статей фінансової звітності визначаються Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73, зареєстрованим у Мін’юсті 28.02.2013 р. за №336/22868.
При складанні фінансових звітів підприємства можуть визначати склад статей, за якими розкривається інформація, а саме можуть не наводити статей, які передбачені у формах фінансової звітності, затверджених національними положеннями (стандартами), у разі якщо за ними відсутня інформація до розкриття (крім випадків, коли така інформація була в попередньому звітному періоді), а також включати до фінансових звітів додаткові статті у порядку, визначеному Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», у разі якщо стаття відповідає таким критеріям:
- інформація є суттєвою;
- оцінка статті може бути достовірно визначена.
Наказ Міністерства фінансів України від 28.03.2013 р. №433

Особливості заповнення декларації з екологічного податку за І квартал 2013 року


Понеділок, 15 Квітня 2013

При обчисленні податкових зобов’язань з екологічного податку за:
- викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;
- викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення;
- скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти;
- розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах за період з 01.01.2013 р. по 03.01.2013 р. включно платники екологічного податку застосовують 75% від ставок екологічного податку, передбачених статтями 243, 244, 245 і 246 Податкового кодексу України, чинними у 2012 році. А починаючи з 04.01.2013р. – 75% від нових ставок екологічного податку, передбачених Законом України від 20.11.2012 р. №5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» (нижче за текстом – Закон №5503, Кодекс).
Аналогічно застосовуються ставки збору при обчисленні податкових зобов’язань з екологічного податку за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.
Нагадаємо, що Законом України від 20.11.2012 р. №5503-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» змінено ставки екологічного податку, передбачені статтями 243 – 248 Кодексу: їх збільшено в середньому на 7,9%.
Норми цього Закону застосовуються з часу набрання ним чинності, тобто з дня його офіційного опублікування (04.01.2013 р.).
Таким чином, у зв’язку зі зміною ставок платники екологічного податку за I квартал 2013 року подають до органів ДПС одну податкову декларацію з екологічного податку за звітний період та відповідні додатки 1 – 7 до податкової декларації у двох примірниках. Починаючи з 1 січня по 3 січня цього року включно, – за ставками, які діяли з 1 січня по 3 січня цього року, а з 4 січня по 31 березня включно – згідно із Законом №5503.
Відповідно при обчисленні податкових зобов’язань з екологічного податку за ІІ, ІІІ та ІV квартали цього року застосовуються ставки податку, встановлені Законом №5503.
При цьому за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2013 року включно, ставки податку становлять 75% від ставок, передбачених статтями 243 – 246 Кодексу (2012 року вони становили 50%).
Відповідна норма передбачена Законом України від 20.11.2012 р. №5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів», повідомляє офіційний сайт ДПСУ.

Платник єдиного податку ІІ групи може продавати товари платникам податків на загальній системі


Четвер, 04 Квітня 2013

Такий продаж можливий за умови дотримання пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ.
Згідно з пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ до платників єдиного податку другої групи належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, і які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
- обсяг доходу не перевищує 1 млн гривень.
Норми цього підпункту не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють виробництво, постачання, продаж (реалізацію) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, коштовного каміння, коштовного каміння органогенного утворення та напівкоштовного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої або п'ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.
Лист ДПСУ від 07.12.2012 р. №6815/0/61-12/23-50.0214

Змінено Порядок подання звітів до Пенсійного фонду в електронній формі


Середа, 03 Квітня 2013

Пенсійний фонд затвердив зміни до Порядку подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженого постановою правління ПФУ від 19.04.2007 р. №7-7, зареєстрованою у Мін’юсті 27.04.2007 р. за №436/13703.
Змінами:
- передбачено, що страхувальник повинен подавати звіт у повному обсязі. Звіт, складений з порушенням вимог Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2, у тому числі без обов'язкових реквізитів, передбачених п. 2.8 розділу II цього Порядку, вважається не поданим;
- уточнено визначення терміна «страхувальники» – це роботодавці та інші особи, які згідно із Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» сплачують єдиний внесок;
- дано визначення «квитанції про приймання та обробку електронного звіту» – це електронний документ, що формується адресатом звітності і засвідчує факт та час внесення звіту до відповідної автоматизованої системи;
- встановлено, що подання звітів на паперових носіях регулюється нормами постанови правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2, зареєстрованої у Мін’юсті 01.11.2010 р. за №1014/18309.
Постанова правління ПФУ від 11.02.2013 р. №2-9, зареєстрована у Мін’юсті 27.02.2013 р. за №334/22866

Які документи слід подати для уникнення подвійного оподаткування доходу підприємця


Середа, 13 Березня 2013

ДПСУ на офіційному сайті www.sts.gov.ua нагадала, що під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності суб'єкт господарювання або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у цієї фізичної особи (п. 177.8 Податкового кодексу України), але за деяких умов.
Для цього підприємцю, який отримує такий дохід, необхідно надати юридичним особам чи підприємцям, з якими він має господарські відносини, копію документа, який підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності. Це може бути витяг або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, у яких зазначаються основні види діяльності.
Але слід зазначити, що види діяльності вказуються тільки у витягу. У свою чергу, у виписці таких відомостей немає. У той же час на сьогодні з метою неутримання ПДФО підприємцю достатньо надати копію будь-якого документа, який підтверджує його реєстрацію як суб'єкта господарювання - незалежно від того, вказуються в ньому види діяльності чи ні.
На думку податківців для уникнення подвійного оподаткування доходів підприємців –єдиноподатників: крім зазначених документів, необхідно надати ще й копію Свідоцтва про сплату єдиного податку.

Мінфін змінює Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку


Вівторок, 07 Травня 2013

На офіційному сайті Міністерства фінансів (http://www.minfin.gov.ua) оприлюднено проект наказу «Про внесення змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», згідно з яким:
- первинні документи підлягають обов'язковій перевірці (в межах компетенції) працівниками, які ведуть бухгалтерський облік, за формою і змістом, тобто перевіряється наявність у документі обов'язкових реквізитів та відповідність господарської операції чинному законодавству у сфері бухгалтерського обліку, логічна ув'язка окремих показників (зміни до п. 2.15 наказу);
- у разі виявлення невідповідності первинного документа вимогам законодавства у сфері бухгалтерського обліку такі документи з письмовим обґрунтуванням передаються керівнику підприємства, установи. До окремого письмового рішення керівника такі документи не приймаються до виконання (зміни до п. 2.16 наказу).

Для отримання лікарняних слід відкрити окремий рахунок у банку


Субота, 11 Травня 2013

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності (лікарняного) оплачуються коштом роботодавця. Лікарняні за всі наступні дні оплачуються Фондом соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності (допомога з тимчасової непрацездатності). Але згідно з п. 2 ст. 21 Закону №2240 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» з 1 січня 2011 року роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України. І за обслуговування цього рахунка доводиться платити…
Деякі банки відкривають їх безкоштовно, однак обслуговування коштує близько 20-30 грн щомісяця. Але чому за це мають платити страховики?

пʼятницю, 10 травня 2013 р.

АРКУШ КОРИГУВАННЯ ВМД: ВІД МИТНИЦІ ДО ПОДАТКОВОЇ




    Постановою КМУ "Питання, пов'язані із застосуванням митних декларацій" від 21.05.12 р. № 450 було затверджено нове Положення про митні декларації, яке, зокрема, наводить лад у внесенні змін до ВМД після завершення митного оформлення товарів. Деякі юридичні тонкощі, а також питання відображення цих змін у бухгалтерському та податковому обліку суб'єктів ЗЕД ми розглянули в статті.
    "Все про бухгалтерський облік" № 42, стор. 14