неділю, 31 березня 2013 р.

Що таке біомаса в контексті застосування «зеленого» тарифу на електроенергію


Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі — НКРЕ), надала визначення поняття «біомаса» для цілей Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» від 20.11.2012 р. № 5485-VI (далі — Закон).

Біомасою є невикопна біологічно відновлювана речовина органічного походження у вигляді відходів лісового та сільського господарства (рослинництва та тваринництва), рибного господарства та технологічно пов'язаних із ними галузей промисловості, що зазнає біологічного розкладу, а також складова промислових або побутових відходів, що здатна до біологічного розкладу. 
Крім цього, НКРЕ роз'яснила, що дія Закону в частині встановлення «зеленого» тарифу не поширюється на суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з використанням у якості палива кукурудзяного силосу.
Нагадаємо: відповідно до Закону «зелений» тариф — це спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об'єктах електроенергетики, у тому числі на введених у експлуатацію чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексах), з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії — вироблена лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями).
Закон набирає чинності вже зовсім скоро, а саме з 01.04.2013 р. 
 
Лист НКРЕ від 18.03.2013 р. № 1873/23/47-13

пʼятницю, 29 березня 2013 р.

ШКОЛА ИНВЕСТОРА: как открыть счет в европейском банке, не выезжая из Украины


  • 26 Фев 2013 | 18:49
  •  



    Эту заметку в редакцию FTBN.com прислал один из наших пользователей (стилистика оригинала сохранена). Работоспособность «финансового рецепта» проверена. Если и у вас есть подобные лайфхаки — присылайте, будем публиковать. Для активных авторов предусмотрены печеньки :). Эта статья НЕ является рекламной или оплаченной кем-либо.
    —————————————————————————————————-
    Как обещал — делюсь информацией по открытию счета в латвийском банке.
    Речь идет о NORVIK BANKA.
    (NORVIK BANKA входит в десятку крупнейших банков Латвии, больше информации в Википедии — прим. FTBN.com)
    Я «заморочился» открытием счета в иностранном банке по трем причинам:
    1. Чтобы получать роялти за размещение моих программ в Apple Appstore. А они не отправляют платежи в украинские банки.
    2. Чтобы при этом не иметь никаких взаимоотношений с украинскими банками (как налоговыми агентами),
    и тем более с самой налоговой. Не мне Вам объяснять…
    3. Не хочу финансировать очередную дачу очередному чиновнику.
    Достаточно быстро через гугл я нашел некую компанию в Киеве, которая принимает документы для открытия счета. Но они хотят за свои услуги 400-600€. Мне это показалось»чуть-чуть» дорого, особенно учитывая то, что сам банк это всё делает бесплатно.
    Но проблема в том, что банк хочет «знать своего клиента», значит  - в любом случае нужна личная встреча с сотрудником банка. Поэтому я начал переписку с самим банком, два-три дня мороки — и они мне дали прямые контакты отдела по работе физлицами-нерезидентами.

    вівторок, 26 березня 2013 р.

    Как получить информацию из Единого госреестра юрлиц и физлиц — предпринимателей


    В связи с утверждением Порядка предоставления сведений из Единого госреестра юрлиц и физлиц — предпринимателей Укргосреестр обратил внимание на некоторые его положения.

    В частности, Порядком определено, что выдержки, выписки и справки из Единого госреестра юрлиц и физлиц — предпринимателей (далее — Единый госреестр) выдаются на соответствующие запросы спрашивающих независимо от места хранения регистрационных дел юрлиц и физлиц — предпринимателей.
    Письменные запросы о предоставлении сведений из Единого госреестра (выписки, справки) могут быть отправлены по почте или представлены в соответствующий орган государственной регистрации, а также должны отвечать следующим требованиям:

    пʼятницю, 15 березня 2013 р.

    Стаття 39. Методи визначення та порядок застосування звичайної ціни

    Науково-практичний коментар
    39.1. Звичайна ціна на товари (роботи, послуги) збігається з договірною ціною, якщо інше не встановлено цим Кодексом і не доведено зворотне, в тому числі в результаті неможливості визначення звичайної ціни із застосуванням положень пунктів 39.3 - 39.4 цієї статті.
    Звичайна ціна застосовується у разі здійснення платником податків:
    а) бартерних операцій;
    б) операцій з пов'язаними особами;
    в) операцій з платниками податків, що застосовують спеціальні режими оподаткування або інші ставки, ніж основна ставка податку на прибуток, або не є платником цього податку, крім фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності;
    г) в інших випадках, визначених цим Кодексом.
    39.2. Визначення звичайної ціни у випадках, встановлених цим Кодексом, здійснюється за одним з методів, вказаних в цьому пункті. Встановлюються такі методи визначення звичайної ціни:
    а) порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу);
    б) ціни перепродажу;
    в) "витрати плюс";
    г) розподілення прибутку;
    ґ) чистого прибутку.